În vreme ce România continuă să se mențină pe primul loc în Uniunea Europeană în privinta mortalității infantile, situația din Republica Moldova este chiar mai dramatică, riscul de deces al copiilor sub un an din Moldova fiind de douӑ ori mai mare decât media UE (8,7 decese la 1 000 de nascuti vii). Una dintre cauze este comună: incidența crescută a nașterilor în rândul mamelor minore. Circa 1 din 10 nou-nӑscuţii României provin din mame minore, aşa cӑ nu este surprinzӑtor faptul cặ aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani din UE (23%) trăiesc în ţara noastrӑ. Din cele 199.720 nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.
În ceea ce privește Republica Moldova, rata natalității în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15-19 ani este de două ori mai mare decât media UE (23,8%0). Potrivit Biroului Național de Statistică, 2.196 de copii s-au născut din mame sub 20 de ani în 2019, în condițiile în care 2 din 5 adolescente din Republica Moldova (39%) nu au acces la contracepție (Profilul țării Moldovei, UNDP).
Salvați Copiii România, alături de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CRIC) lansează cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova.
“Mortalitatea infantilă și maternă, precum și maternitatea tipurie continuă să fie fenomene dramatice, ale cărui cauze sunt atât socio-culturale, cât și medicale. De aceea este vitală prevenirea acestora în comunitățile vulnerabile, acolo unde adolescentele nu au acces la educație medicală și la servicii medicale de bază. Conceptul proiectului are la bază câteva dimensiuni cheie: proximitate, calitate, caracterul integrat și implicare multisectorială și, nu în ultimul rând, durabilitate. Modelul promovat de proiect dorește să aducă servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente și copiii lor și să le ofere acces la servicii locale integrate (medicale, sociale, educaționale), adaptate nevoilor lor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Implementat ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, proiectul are o valoare de peste 1.400.000 USD și se va desfășura pe o perioadă de 3 ani (2021-2024). Suma alocată reprezintă cea mai mare investiție într-un proiect de responsabilitate social corporativă (CSR) a unei companii farmaceutice din România și una dintre mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii. Acest proiect vine în completarea demersurilor de reducere a mortalității materne susținute de MSD România încă din 2016.
Proiectul ținteşte un număr de circa 6.300 beneficiari (adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore și copii cu vârsta de până la 5 ani) din județele cele mai sărace ale celor două țări și cu cele mai mari incidențe ale sarcinilor survenite la minore. Printre obiectivele intervenției se numără:
“Prin acest proiect, ne propunem să contribuim atât la prevenirea sarcinilor în adolescență, cât și la asigurarea de servicii medicale de calitate în cazul apariției sarcinii și a nașterii la aceasta vârstӑ. Mizăm pe o intervenție sistemică, care să îmbunătățească cooperarea principalelor sectoare responsabile: educație, protecție socială, sănătate. În același timp, vom informa și sensibiliza societatea în vederea schimbării percepției față de educația sexuală și vom pleda pentru realizarea acesteia în cadrul învățământului general obligatoriu, conform standardelor OMS. Ne dorim ca fiecare adolescent și adolescentă să-și poată dezvolta competențele necesare prevenirii comportamentelor sexuale riscante și abuzive, toate acestea într-un mediu sigur, prietenos, respectuos, liber de prejudecăți și blam social.”, a declarat Vasile Coroi, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.
Impactul pandemiei de COVID-19 a exacerbat barierele de acces la servicii de medicale, crescând riscul maternal și adâncind distanță dintre populația vulnerabilă și serviciile de sănătate esențiale. În acest context, nevoia de prioritizare a sănătății materne și de consolidare a incluziunii și a accesului la servicii de sănătate esențiale, precum serviciile de sănătate a reproducerii și sănătatea maternă pentru populațiile vulnerabile, este mai stringentă ca niciodată.
“Sunt recunoscute efectele nevaforabile ale cercului vicios prin care mamele minore și copiii lor se pot adânci în sărăcie, vulnerabilitate, dependență și marginalizare socială în lipsa accesului la servicii adecvate, la momentul oportun. Proiectul își doreste ruperea acestui cerc vicios pentru tânăra generație. Inițiativa MSD for Mothers va avea un impact imens la nivelul societății prin consolidarea sistemului de sănătate din perspectiva accesului la servicii de sănătate maternă și protejarea viitorului tinerelor fete, mamelor și copiilor, precum și al comunităților din care fac parte.”, a declarant Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România.
Salvați Copiii are deja o rețea de profesioniști în zonele rurale care vor contribui cu adevărat la succesul proiectului datorită experienței lor în furnizarea de asistență specializată pentru femeile însărcinate și adolescenți.
Photo copyright Organizația Salvați Copiii
RO-NON-00277 EXP 03/2023