Hero Image
Educație pentru sănătate

Boala pneumococică – mit și realitate

Demontăm percepțiile greșite despre boala pneumococică și impactul acesteia asupra copiilor și adulților

Boala pneumococică este denumirea infecției cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae, cunoscută şi sub denumirea de pneumococ. Infecțiile cu pneumococ pot varia de la infecții ale urechii și sinusurilor până la pneumonie și infecții ale sângelui (bacteriemie).

Mit: Boala pneumococică nu este o afecțiune gravă
Realitate: Infecția pneumococică contribuie la apariția bolilor și deceselor la nivel global.

De exemplu, pneumonia pneumococică este una dintre cauzele principale de deces de cauză infecțioasă la copiii de vârstă mică în întreaga lume. Un alt exemplu, în SUA, aproximativ 150 000 persoane sunt spitalizate anual cu pneumonie pneumococică.

Mit: Boala pneumococică înseamnă întotdeauna pneumonie
Realitate: Pneumonia pneumococică (atunci când se limitează la plămâni) și pneumonia bacteriană (pneumonie asociată cu bacteriemie) sunt numai două tipuri de afecțiuni cauzate de pneumococ.

Pe lângă afecțiunile obișnuite cum ar fi sinuzita și infecțiile urechii medii, cele mai severe cazuri de boală pneumococică apar atunci când pneumococul invadează zone ale organismului care în mod normal nu conțin germeni, cum ar fi fluxul sanguin în cazul bacteriemiei.
Aceasta este denumită boală pneumococică „invazivă”. De asemenea, meningita pneumococică este o infecție rară dar gravă a membranei care înveleşte creierul şi măduva spinării.
Aceasta poate determina apariția complicațiilor pe termen lung cum ar fi afectare cerebrală, pierderea auzului și convulsii.

Mit: Există numai o tulpină a bacteriei care cauzează boala pneumococică
Realitate: Există numeroase tulpini unice ale bacteriei pneumococice – denumite serotipuri

Tulpinile diferă în multe feluri: unele dintre ele sunt întâlnite mai frecvent într-o țară sau alta, unele pot provoca anumite tipuri de boală pneumococică iar altele pot fi responsabile pentru apariția celor mai grave cazuri.

Mit: Boala pneumococică afectează în mod egal pe toată lumea
Realitate: Oricine poate contracta o boală pneumococică dar anumite persoane prezintă risc crescut

Deși atât adulții, cât și copiii sănătoși pot contracta o boală pneumococică, persoanele care prezintă risc crescut sunt copiii cu vârsta sub 2 ani, adulții cu vârsta ≥ 65 ani și persoanele cu anumite afecțiuni cronice, cum ar fi boli cardiace, diabet zaharat sau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Mit: COVID-19 și pneumonia pneumococică reprezintă același lucru
Realitate: Pneumonia este o infecție pulmonară care poate avea o serie de cauze, inclusiv infecții cu virusuri, bacterii și fungi

Deși pneumococul nu este întotdeauna cauza apariției pneumoniei, acesta reprezintă o cauză frecventă. Pneumonia pneumococică este cauzată de bacteria denumită Streptococcus pneumoniae, în timp ce COVID-19 este cauzat de virusul denumit SARS-CoV-2.
Pneumonia pneumococică și COVID-19 reprezintă afecțiuni diferite dar au anumiți factori de risc similari, cum ar fi vârsta înaintată și anumite afecțiuni medicale subiacente.