Hero Image
Educație pentru sănătate

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca numar de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor.

Fumatul este considerat principalul factor de risc. Aproape 80% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt atribuite fumatului. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este de câteva ori mai mare la fumători, în raport cu cei care nu fumează. Acest risc crește cu numărul anilor de fumat și cu numărul de țigarete fumate pe zi.

Există și alți factori de risc, printre aceștia numărându-se: fumatul pasiv, expunerea la radiații (radon) sau la alte substanțe toxice (arsenic, azbest), precum și factorii ereditari. Puteți afla mai multe informații despre acești factori de risc accesând website-ul Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASLC).

Se estimează un număr de 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar diganosticate în România anul trecut, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer.