Hero Image
Educație pentru sănătate

Cinci mituri despre diabet

Iată câteva informații despre cinci enunțuri false privind diabetul, extrem de răspândite.

Peste 463 de milioane de adulți au diabet la nivel mondial, și, deși diabetul este o problemă majoră pentru sănătate, acesta poate fi uneori greșit înțeles. Acest fenomen are loc în special în cazul diabetului de tip 2.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet, este o afecțiune caracterizată prin rezistența la insulină. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută glucoza să ajungă la celulele organismului pentru a fi folosită pentru obținerea energiei. La persoanele cu diabet de tip 2, organismul nu mai produce insulină în mod corespunzător, ceea ce duce la acumularea unui nivel prea mare de glucoză în sânge, cauzând o glicemie ridicată.

Iată explicația a cinci mituri frecvent întâlnite despre diabetul de tip 2.

01.

Mit: Diabetul de tip 2 nu este o afecțiune gravă.

Realitate: Dacă diabetul de tip 2 este gestionat necorespunzător, acesta poate duce la complicații severe. Gestionarea diabetului, inclusiv informarea despre această afecțiune, adoptarea unui regim de viață sănătos și colaborarea cu un cadru medical pentru crearea unui plan de tratament, pot ajuta la reducerea riscului de complicații, dar acest lucru nu înseamnă că diabetul de tip 2 nu trebuie abordat cu seriozitate.

02.

Mit: Dacă aș avea diabet de tip 2, ar fi imposibil să nu-mi dau seama după semne și simptome.

Realitate: În majoritatea cazurilor, simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă treptat, deseori de-a lungul câtorva ani, și pot fi așa ușoare încât trec neobservate. Multe persoane cu diabet de tip 2 sunt asimptomatice, contribuind la faptul că unul din 2 adulți cu diabet nu este diagnsoticat la nivel mondial.

Simptomele diabetului de tip 2 pot include:

  • Senzație excesivă de sete și/sau foame
  • Urinare frecventă
  • Vedere încețoșată
  • Senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților mâinilor și picioarelor
  • Stare de oboseală (fatigabilitate)

03.

Mit: Toate persoanele cu diabet de tip 2 sunt corpolente.

Realitate: Chiar dacă studiile indică faptul că persoanele obeze și cele sedentare sunt mai predispuse la diabetul de tip 2, există un număr suplimentar de factori personali și de stil de viață care contribuie la riscul crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Anumiți factori de risc pot include:

  • Vârsta (cel puțin 45 de ani)
  • Greutatea (greutate corporală peste limită sau obezitate)
  • Factorii genetici
  • Stilul de viață sedentar

04.

Mit: diabetul de tip 2 afectează doar pancreasul.

Realitate: de-a lungul timpului, diabetul de tip 2 poate afecta diferite părți ale corpului. De exemplu, persoanele cu diabet de tip 2 au un risc de 2 ori mai ridicat să sufere de o boală de inimă decât persoanele fără diabet. Totuși, există anumiți pași care pot fi urmați pentru a reduce riscul complicațiilor severe ale diabetului de tip 2. Printre aceștia se numără: menținerea nivelurilor de zahăr din sânge la un nivel cât mai apropiat de cel dorit, consumul de alimente sănătoase, practicarea regulată a exercițiilor fizice și menținerea unei tensiuni arteriale și a unui nivel de colesterol conform recomandării unui profesionist în domeniul sănătății.

05.

Mit: este periculos pentru persoanele cu diabet de tip 2 să practice exerciții fizice.*

Realitate: activitatea fizică este foarte importantă pentru persoanele cu diabet de tip 2, având în vedere că poate controla nivelul de zahăr din sânge și poate reduce riscul apariției complicațiilor legate de diabet, precum bolile de inimă sau afectarea nervilor. Practicarea de exerciții fizice nu înseamnă ore întregi petrecute la sala de fitness. Adulții cu diabet de tip 2 pot începe prin plimbări zilnice de câte 10 minute, crescând treptat perioada la 30 de minute zilnic.

*Înainte de a începe orice activitate fizică, discutați cu medicul dumneavostră despre activitățile care vi se potrivesc.
Pregătit în România Octombrie 2020. RO NON 00205 EXP 10/2022