Hero Image
Educație pentru sănătate

Identificarea unei soluţii pentru rezistența antimicrobiană este mai stringentă decât oricând. Iată de ce.

De la apariția acestora, antibioticele au transformat medicina și au salvat nenumărate vieți la nivel global, dar nivelurile crescânde ale rezistenței antimicrobiene (RAM) (antimicrobial resistance - AMR) au redus eficiența antibioticelor. Nu există o soluție singulară sau simplă la problematica complexă a RAM, dar suntem hotărâți să investim expertiza și resursele noastre, alături de partenerii noștri, pentru ca antibioticele necesare să ajungă la cei ce au nevoie de ele cel mai mult. Viețile oamenilor sunt periclitate și a venit timpul să acționăm.

Rămânând fideli tradiției îndelungate a companiei noastre de a preveni și trata bolile infecțioase, suntem mândri să ne asumăm investiția a $100 milioane pe o perioadă de 10 ani în noul Fond de Acțiune RAM. Prin acest parteneriat inedit între companiile farmaceutice de top, organizații filantropice, bănci de dezvoltare și organizații multilaterale, urmărim să reducem distanța dintre portofoliul de antibiotice, aflate în diverse stadii de dezvoltare, și pacienți. Este nevoie urgentă de noi antibiotice. Cu ajutorul acestui fond pentru cercetarea și dezvoltarea antibioticelor, scopul nostru comun este de a livra două până la patru noi antibiotice pacienților și medicilor până la sfârșitul acestui deceniu.

Iată cinci motive principale de a ne canaliza eforturile în soluționarea RAM:

1. Este nevoie urgentă de antibiotice noi; cu toate acestea, numărul antibioticelor în curs de dezvoltare este relativ scăzut.

RAM este un fenomen natural prin care bacteriile își construiesc sisteme de apărare împotriva antibioticelor. Natura rezistenței la antibiotice echivalează cu o nevoie continuă de dezvoltare a noi antibiotice așa încât să fim mereu cu un pas înaintea germenilor patogeni rezistenți.

De peste 80 de ani, compania MSD investește în cercetarea și dezvoltarea antibioticelor și descoperă noi tratamente în fiecare deceniu. Totuși, provocările de natură economică, științifică și de reglementare pun piedici inovației în domeniul antibioticelor, cauzând un declin al numărului de companii care efectuează cercetare și dezvoltare antibiotică și antifungică în ultimii douăzeci de ani. Recunoscând că nu există o soluție universală, MSD și ale organizații au sugerat o serie de reforme politice în unele regiuni ale globului, însă timpul este prețios. Avem nevoie de cooperarea factorilor de decizie la nivel politic din toată lumea pentru ca inovația în domeniul antibioticelor să se dezvolte în deceniile viitoare.

2. Odată ce noile antibiotice sunt aprobate, ele trebuie utilizate corespunzător.

Chiar dacă dezvoltarea antimicrobienelor este importantă, reducerea rezistenței la medicamentele actuale este la fel de importantă. Tratamentul antibiotic corespunzător poate juca un rol important în tratamentul pacienților cu infecții rezistente și în conservarea eficienței antibioticelor.

Trebuie să conlucrăm pentru a implementa politici bazate pe dovezi și programe care să sprijine prescrierea și utilizarea corespunzătoare a antimicrobienelor. La MSD, facem investiții semnificative pentru a sprijini strategiile și ghidurile care să includă modul de utilizare a antibioticelor (antimicrobial stewardship (AMS)), pentru a ajuta spitalele din toată lumea să dezvolte și să implementeze programe AMS orientate spre pacient, care sunt personalizate la nivel local în funcție de factori precum epidemiologia, contextul clinic și disponibilitatea resurselor. Oferim fonduri semnificative pentru sprijinirea unei game largi de inițiative și colaborări AMS.

Câteva dintre contribuțiile noastre către AMS la nivel global:

Am sprijinit dezvoltarea câtorva Centre de Excelență AMS în toată lumea

Am contribuit la măsurarea rezultatelor legate de siguranța pacienților în cadrul programelor AMS din Statele Unite ale Americii

Am ajutat leaderii în domeniul sănătății publice să monitorizeze și să soluționeze efectiv infecțiile emergente provocate de RAM, să promoveze AMS și să adapteze strategiile acceptate AMS la nevoile locale

Am sponsorizat o serie de premii Discovery Awards (granturi mici pentru a ajuta inovatorii în domeniul diagnosticului să își lanseze ideile și să beneficieze de șanse sporite de a câștiga Longitude Prize din Marea Britanie)

3. Trebuie să urmărim trendurile de rezistență și să utilizăm datele pentru a informa medicii care prescriu.

Pentru a ne asigura că antibioticele sunt prescrise corespunzător, ghidurile de tratament clinic trebuie actualizate și aliniate trendurilor de rezistență. Studiile de supraveghere pot ajuta la identificarea acestor trenduri ale incidenței patogene și a RAM, și pot identifica tulpinile emergente rezistente.

În cadrul MSD lucrăm cu persoane din cadrul sănătății publice, profesioniști în domeniul sănătății și companii de diagnostic pentru informarea utilizării corespunzătoare a antibioticelor prin distribuirea datelor de supraveghere. Unul dintre cele mai mari programe RAM de supraveghere, Studiul nostru de Monitorizare a Trendurilor Rezistenței Antimicrobiene (SMART), a recoltat aproximativ 500 000 de tulpini bacteriene izolate de la 217 centre din 63 de țări începând cu 2002. Aceste date pot ajuta la frânarea dezvoltării RAM prin punerea la dispoziție a informațiilor legate de planurile corespunzătoare de tratament și emiterea de ghiduri de prescriere care să asigure că antibioticele sunt utilizate corespunzător.

4. Trebuie să ne gândim dincolo de sănătatea umană

Provocarea RAM are multiple aspecte și considerăm că o abordare One Health în crearea de politici este vitală pentru a atinge un nivel optim de sănătate pentru oameni, animale și mediu.

În ce privește sănătatea animalelor, vaccinurile trebuie privite ca prima linie de apărare împotriva bolilor provocate de bacterii și virusuri. Prin prevenirea bolilor, vaccinurile pot reduce la minimum nevoia de antibiotice. MSD Animal Health este unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri pentru animale, furnizând peste 100 miliarde de doze anual. Suntem de asemenea implicați în eforturi de cooperare pentru a asigura că antibioticele noi și deja existente sunt eficiente în acest moment și în viitor pentru toate speciile.

Protejarea mediului prin producție responsabilă este o altă componentă cheie a abordării One Health. Pentru a combate nivelurile tot mai ridicate de antibiotice din mediul înconjurător, am alocat peste $100 milioane pentru a ne asigura că reziduurile proceselor de producție din fabrici nu prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu. Am colaborat cu partenerii noștri din cadrul AMR Industry Alliance pentru a informa țintele științifice ale producției pentru a asigura o monitorizare solidă a lanțurilor de distribuție ale producției din domeniu.

5. A venit timpul să acționăm împotriva RAM.

Am primit semnale ample de avertizare asupra pericolelor RAM. Prin cooperare la nivelul comunității științifice și a factorilor politici decizionali, aceasta poate fi prevenită.

Avem cu toții un rol de jucat în pregătirea pentru următoarea criză din domeniul sănătății. Cunoaștem că, fără acțiune, RAM va avea consecințe globale semnificative. Trebuie să acționăm acum pentru a iniția măsuri pentru a ne asigura că avem antibioticele de care avem nevoie pentru generația noastră și pentru cele viitoare.

“Nu putem fi obtuzi și nu ne putem culca pe o ureche, în special în legătură cu rezistența antimicrobiană. Trebuie să inițiem măsuri pentru a ne asigura că avem antibioticele de care avem nevoie, astăzi precum și în viitor. A venit timpul să acționăm.”

-Julie L. Gerberding, M.D., chief patient officer și vice-președinte executiv pentru comunicare strategică, politici publice globale și sănătatea populației din cadrul MSD