Hero Image
Inovație

Oamenii de știință din cadrul MSD cercetează modul în care microorganismele din organismul uman influențează imunitatea și apariția bolilor

Cercetătorii noștri experimentează noi modalități de studiere și înțelegere a biologiei bolilor noi prin studierea interiorului tubului digestiv.

La MSD Research Laboratories (MRL) Exploratory Science Center (ESC) din Cambridge, Massachusetts (SUA), cercetătorii noștri abordează noi modalități de cercetare și înțelegere a biologiei bolilor noi prin studierea interiorului intestinului uman.

Organismul uman găzduiește mii de miliarde de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri și fungi. Aceste microorganisme sunt cunoscute sub denumirea de microbiom, recunoscut tot mai mult ca fiind un modulator important al sistemului imunitar și al funcțiilor esențiale precum metabolismul, digestia și coagularea sângelui. De fapt, unii consideră microbiomul ca fiind un organ nou-descoperit.

“Apariția dovezilor solide în ceea ce privește rolul microbiomului atât asupra stării de sănătate, cât și asupra apariției bolilor, și potențialul acestuia în mai multe arii terapeutice, ne-a îndemnat să continuăm în acest domeniu dinamic de cercetare”, a declarat Daria Hazuda, vice-președinte, cercetare boli infecțioase și chief scientific officer în cadrul ESC.“Microbiomul ne oferă oportunitatea de a explora o nouă lume interesantă a biologiei emergente.”

Înțelegerea modului în care microbiomul influențează biologia umană

În ultimii ani, studiile au indicat că microbiomul influențează numeroase zone ale biologiei umane și este implicat în creșterea numărului de boli, de la cancer la obezitate.
“Studierea microbiomului adaugă o nouă dimensiune proceselor noastre actuale de cercetare și dezvoltare”, declară Gokul Swaminathan, cercetător principal asociat, biologie experimentală.
“Rolul microbiomului în reglarea sistemului imunitar și modul în care acesta contribuie la răspunsurile la vaccinuri prezintă un interes deosebit în momentul de față. În prezent, efectuăm atât studii preclinice, cât și studii clinice pentru a înțelege mai bine modul în care diferă răspunsurile la vaccinuri la populația foarte tânără, la care microbiomul este în proces de evoluție, comparativ cu populația mai în vârstă, având în vedere faptul că microbiomul se modifică în funcție de vârstă.”

Abordarea unui nou model de sistem

Fiind un domeniu nou de cercetare, microbiomul necesită noi idei și modele de boală. Echipa ESC abordează acest aspect în mod direct prin dezvoltarea de noi capacități de analiză a informațiilor și tehnologii de cercetare unice în colaborare cu rețeaua extinsă MSD. Microbiologii, experții în biologie moleculară și inginerii MSD au fost inițiatorii unui model de sistem care imită interfața dintre microbiota intestinală și celulele organismului, pentru a efectua experimente care să ofere mai multe informații despre comunicarea dintre microbiom și gazdă.
“Acest model inovator ne permite să studiem interacțiunile dintre bacteriile anaerobe și celulele gazdă, ceea ce va propulsa modul în care ne gândim la utilizarea informațiilor despre microbiom pentru a descoperi noi mecanisme”, explică Gokul. Studierea tubului digestiv s-ar putea dovedi a fi numai unul dintre modurile în care cercetarea noastră exploratorie poate aduce următoarele soluții revelatoare pentru pacienți.

RO-NON-00262 EXP 02/2023

Next