Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) și MSD România anunță lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni. În cadrul proiectului va fi elaborat un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale, dedicate pacienților oncologici.

Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health. Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/tehnologii/servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu.  Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence).

Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

<<Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora.>>, a declarat Mădălina Coman, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și directorul proiectului.

Legislația, reglementările, programele guvernamentale și acțiunile în domeniul cancerului sunt cruciale pentru reducerea inechităților în prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului. Factorii de decizie la nivel național trebuie să ia în considerare inechitățile cauzate de statutul socioeconomic, educație, rezidență sau etnie, ce influențează accesul la sănătate și nivelul lor de alfabetizare în sănătate. Punctual, o alfabetizare suboptimala pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur. În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important.

<<Alfabetizarea în sănătate este un determinant social al sănătății cu un rol cheie în reducerea inechităților privind accesul la servicii de sănătate, fie ele curative, precum este cazul serviciilor de îngrijire a cancerului, fie ele preventive, precum cele de vaccinare. Un nivel bun de alfabetizare este important pentru individ dar și pentru societate, întrucât permite fiecărei persoane să identifice, înțeleagă și utilizeze informațiile necesare pentru luarea unor decizii adecvate privind sănătatea personală și a celor apropiați, să acceseze la timp serviciile medicale de care are nevoie. Astfel, alfabetizarea în sănătate împuternicește individul în eforturile sale de a-și menține sau de a-și recupera starea bună de sănătate, contribuind astfel la o societate mai sănătoasa și mai productivă. Pentru MSD, creșterea nivelului de cunoștințe in rândul pacienților, a populației în ansamblu, constituie una dintre principalele noastre direcții de acțiune la nivel national, în linie cu viziunea companiei noastre conform căreia alfabetizarea în sănătate poate îmbunătăți și salva vieți. Ne bucurăm că există parteneri locali ce rezonează cu această temă importantă și că putem susține o prestigioasă instituție academică, precum este cazul UBB, să implementeze acest proiect, inovativ în context local, ce poate contribui la consolidarea ecosistemului de sănătate românesc>>, a afirmat Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova.

Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului din toate regiunile țării. Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire a cancerului.

Obiectivele  proiectului vor fi atinse prin activități de documentare extensivă pentru identificarea tuturor informațiilor, barierelor și facilitatorilor ce vizează reducerea disparităților în îngrijirea persoanelor ce suferă de cancer din România. În cadrul proiectului se vor organiza ateliere de lucru și seminarii la nivel local și național, unde împreună cu persoane-cheie care activează în domeniul cancerului, se vor valida constatările inițiale și se vor aduna date suplimentare, urmând apoi elaborarea recomandărilor de politici de sănătate, unde alfabetizarea în sănătate va deveni un punct principal de acțiune.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

Despre Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai

Departamentul de Sănătate Publică funcționează în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, și desfășoară activități de cercetare și educație în domeniul sănătății publice.

Scopul acestuia este de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea populației prin cercetare interdisciplinară, educație și sensibilizare. Cu peste 50 de proiecte de cercetare și construire de capacități implementate cu parteneri din peste 30 de țări, cercetarea este esențială pentru misiunea departamentului. Eforturile de cercetare se concentrează pe implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare, consolidare a capacităților și mobilitate în sănătatea publică. Departamentul de Sănătate Publică formează următoarea generație de profesioniști în domeniul politicilor și serviciilor de sănătate publică, oferind cunoștințe de ultimă oră și învățare prin experiență, ca parte a programelor de licență, masterat și doctorat în sănătate publică.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

RO-NON-00796

Marcelo Pascual Morales aduce în România și Republica Moldova o experiență amplă acumulată în cei peste 15 ani de lucru în cadrul MSD, atât în funcțiile de conducere deținute în filialele naționale din Spania, Elveția și SUA, cât și în calitatea de membru al echipei de coordonare la nivel global.

Între realizările sale profesionale notabile se numără dezvoltarea de alianțe strategice cu companii din domeniul biotehnologiei, alianțe ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea operațiunilor MSD în arii terapeutice cu nevoi medicale neacoperite. Astfel, divizia globală de Hospital Acute Care a reușit lansarea cu succes a numeroase opțiuni terapeutice și soluții cu impact transformațional pentru practica medicală.

Înainte de a prelua această poziție, Marcelo a ocupat funcția de Managing Director al MSD Slovacia. Pe parcursul mandatului său în această țară, a fost membru al alianței strategice în domeniul oncologiei – Onco-alliance –  ce a susținut implementarea unor proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 8 milioane de euro, proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii și digitalizarii în domeniul oncologic (cancer de colon, cancer de sân și cancer pulmonar).

Mă bucur să mă alătur echipei din România într-un moment important de progres în lupta împotriva cancerului, precum și a altor provocări de sănătate publică. Consider că promulgarea Planului Național de Combatere a Cancerului creează premisele creșterii supraviețuirii și a calității vieții pacienților oncologici prin diagnosticarea timpurie și acces la tratamentele adecvate. În același timp, Planul va pregăti sistemul de sănătate românesc pentru a controla mai bine povara bolii. Eforturile MSD România de acoperire a nevoilor pacienților oncologici – de la accesul la terapii inovatoare și optimizarea traseului pacientului până la accesul la sprijin psihologic și suport social – au fost vizibile inclusiv pe plan extern, constituindu-se adesea în exemple de bune practici pentru țările din regiune. Este o direcție pe care o voi susține în continuare, cu siguranță, în colaborare cu toți partenerii dedicați cauzei“, a declarat Marcelo Pascual Morales, noul Director General al MSD România și Moldova.În același timp, ne vom concentra pe identificarea soluțiilor pentru optimizarea accesului la vaccinarea anti-HPV, un demers de prevenție primară cu eficacitate înaltă, cu impact direct și predictibil pozitiv asupra stării de sănătate a populației”, a adăugat acesta.

Marcelo este absolvent al Universităților din Oviedo și Maastricht, unde s-a specializat în managementul afacerilor, precum și absolvent al cursurilor de Executive MBA derulate de Malaga Chamber of Commerce și al programului de Business Leadership al Universității Duke.

Sunt pe deplin încrezător că, sub conducerea lui Marcelo, echipa din România va continua cu aceeași dedicare să identifice cele mai bune soluții pentru pacienții români și sistemul de sănătate național. Într-un mediu complex și dinamic, experiența lui Marcelo va fi esențială pentru consolidarea poziției companiei noastre pe piața locală și regională, pentru extinderea accesului la inovație, dar și pentru promovarea de noi parteneriate strategice de succes”, a declarat George Zaki, South Eastern Europe Cluster Lead.

Despre MSD

La MSD – companie cunoscută sub numele de Merck & Co., Inc. în SUA și Canada, cu sediul în Rahway, NJ, SUA – suntem uniți în jurul unui scop comun: folosim puterea științei la cel mai înalt nivel pentru a salva și îmbunătăți vieți în întreaga lume. De mai bine de 130 de ani, aducem speranță omenirii prin dezvoltarea unor importante medicamente și vaccinuri. Aspirăm să fim principala companie bio-farmaceutică axată pe cercetarea intensivă, iar în prezent suntem în avangarda cercetării pentru a oferi soluții inovatoare în domeniul sănătății, contribuind semnificativ la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele. Promovăm o forță de muncă diversă și incluzivă și ne desfășurăm în mod responsabil activitățile operaționale pentru a face posibil un viitor sigur, durabil și sănătos pentru oameni și comunități. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul www.msd.com sau vă puteți conecta cu noi pe conturile de Twitter, LinkedIn și YouTube.

RO-NON-00722

Kostas Papagiannis preia funcția de director general al MSD România, începând cu 1 februarie 2021. În noul rol, acesta se va concentra pe amplificarea potențialului de dezvoltare al companiei pe piața locală, precum și asupra dezvoltării de soluții durabile care să asigure creșterea accesului pacienților la inovație și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

În ultimii trei ani, Kostas Papagiannis a fost directorul general al MSD Bulgaria, Macedonia de Nord și Kosovo. În această calitate, a reușit transformarea organizației într-una dintre cele mai dinamice companii farmaceutice din zona Balcanilor, dezvoltând procesele de business și concentrându-se pe ariile terapeutice prioritare conform strategiei stabilite la nivel global și regional. În timpul mandatului său, compania a atins creșteri semnificative din punct de vedere al performanței financiare și operaționale. Condus de angajamentul de a crea un mediu favorabil inovației în industria farmaceutică, Papagiannis a reprezentat MSD în asociația locală a industriei din Bulgaria(ArPharm), și a condus eforturile Comitetului AmCham Healthcare în calitate de președinte.

„Mă bucur să mă alătur echipei MSD România, pe care de altfel o cunosc foarte bine, colaborând strâns în ultimii ani la implementarea unor proiecte care au vizat îmbunătățirea sistemelor de sănătate la nivelul regiunii Balcanilor. Ne vom concentra asupra creșterii accesului pacienților români la tratamente și vaccinuri inovatoare, asupra dezvoltării unui parteneriat pentru sănătate, colaborând cu autorităţile din domeniul sănătăţii, comunitatea asociațiilor de pacienți, mediul academic și cel de business. Cred cu tărie că dialogul deschis și colaborarea sunt esențiale pentru accelerarea inovării în soluționarea problemelor complexe de sănătate publică. Ne menținem angajamentul ca prin acțiunile noastre să aducem beneficii majore întregii societăți, atât prin portofoliul de medicamente și vaccinuri, cât și prin implicarea în creșterea sustenabilității programului național de vaccinare și susținerea unor proiecte de inovare socială. Exemple concrete în acest sens sunt sprijinul recent acordat unui important proiect de cercetare implementat de Academia de Studii Economice din București privind valoarea socio-economică a tratării cancerului, precum și contribuția, prin inițiativa MSD for Mothers, la atingerea obiectivului de reducere a mortalității materne în România, prin investiţii susţinute, din 2016 până în prezent”, a declarat Kostas Papagiannis, noul Director General al

MSD România.

Papagiannis s-a alăturat companiei MSD în 2015 ca director de divizie în MSD Grecia. Are o vastă experiență internațională, acumulată în domenii dinamice precum FMCG și în roluri de conducere în mai multe țări europene și din Orientul Mijlociu, în cadrul unor companii precum General Mills, Kellogg’s și SC Johnson. Este licențiat în marketing la Universitatea din Middlesex, Marea Britanie.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descoperă pentru viață, dezvoltând medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare. Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele – incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informații, accesați www.msd.com.

MSD lansează în România PNEUMOVAX23®, un vaccin vpolizaharidic de primă generație ce oferă cea mai largă protecție împotriva serotipurilor pneumococice, adesea asociate cu infecții severe. Datele Eurostat arată că mortalitatea atribuibilă infecțiilor pneumococice în România este semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene (UE28). Rata standardizată a mortalității cauzată de pneumonie a crescut în perioada 2011 – 2017 în România cu 31% (de la 30,7 la 40,4 decese/100.000 locuitori), în timp ce în UE28 rata a stagnat.1 Seniorii de 65 ani și peste au un risc de deces prin pneumonie de circa 10 ori mai mare decât adulții sub 65 de ani, probabilitatea de deces la seniori fiind substanțial mai mare în România și în creștere evidentă spre deosebire de situația generală la nivel european.2 Pneumonia pneumoccocică este o co-infecție raportată frecvent în timpul epidemiilor de
boli respiratorii.3 În 2020, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea pneumoccocică a adulților din grupele de risc pentru reducerea infecțiilor respiratorii și a riscului de deces la pacienții Covid-19.

Programele de imunizare antipneumococică la copii au condus la scăderea prevalenței serotipurilor incluse în vaccinurile administrate la vârste mici, dar nu pot contribui la scăderea circulației unor serotipuri regăsite în boala pneumococică invazivă a adultului.4 Este vorba de alte 11 serotipuri unice din PNEUMOVAX23®, înalt prevalente și cu patogenitate crescută, responsabile pentru ~43% din infecțiile pneumococice invazive la adulți conform statisticilor cele mai recente. PNEUMOVAX23® este vaccinul cu cea mai largă acoperire a serotipurilor circulante (23 tipuri), acestea fiind responsabile în prezent pentru 72% din infecțiile pneumococice.5
Streptococcus Pneumoniae este cea mai frecventă co-infecție bacteriană în pandemia de SARS-Cov 2 având în vedere că majoritatea pacienților infectați cu acest virus au prezentat co-infecții bacteriene (91,8% din 257 pacienți), iar dintre acestea majoritatea (59,5%) au fost pneumonii streptococice,6 ceea ce susține inițiativa vaccinării persoanelor din grupele de risc și a vârstnicilor. De altfel, pe fondul pandemiei COVID 19, statele europene precum Germania și Marea Britanie au intensificat eforturile de vaccinare a adulților. Serbia, de exemplu, și-a
actualizat recent programul național de vaccinare prin includerea intervenției de imunizare a
adulților cu PNEUMOVAX23®.

La MSD, ne menținem angajamentul de a aduce soluții de prevenție cost-eficiente pentru pacienții din România. Este recunoscut faptul ca prevenția primară a îmbolnăvirilor abordabile prin vaccinare este în general cea mai cost-eficace măsură de sănătate publică. Prin urmare, intervenții finanțate din fonduri publice vizând vaccinarea vârstnicilor și a adulților cu risc crescut sunt implementate cu succes în state precum SUA și numeroase țări europene. Necesitatea unor astfel de intervenții de sănătate publică derivă și din impactul pandemiei
COVID-19 în România – ce poate determina presiuni suplimentare asupra sistemului de sănătate în lipsa măsurilor preventive cu potențial de reducerea a spitalizărilor si mortalității evitabile
”, spune Ana Dodea, Policy & Market Access Director, MSD România. Vaccinul polizaharidic este produs de compania farmaceutică MSD și este recomandat pentru imunizarea activă împotriva infecţiei pneumococice la copii începând cu vârsta de 2 ani,
adolescenţi şi adulţi.

Datele de supraveghere din 2017 ale Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arata că, circa o tremie din cazurile de boală pneumococică invazivă (BPI) survenite între 5 și 65 de ani au fost cauzate de serotipurile din PPV23 (~29%). La seniorii cu vârsta peste 65 de ani, circa 7 din 10 din cazurile BPI au fost cauzate de serotipuri cuprinse în PNEUMOVAX23® (~72%).

Despre PNEUMOVAX23®

PNEUMOVAX 23 este un vaccin împotriva bolii pneumococice și se administrează printr-o injecție intramusculară (i.m.) sau subcutanată. Vaccinul pneumococic poate fi administrat în acelaşi timp cu vaccinul antigripal, atât timp cât sunt utilizate ace şi locuri de injectare diferite.
Pneumococii cauzează infecţii ale plămânilor (în special pneumonie) şi ale învelişurilor creierului şi măduvei spinării (meningită), precum şi ale sângelui (bacteriemie sau septicemie). Vaccinul va asigura protecţie numai împotriva infecţiilor pneumococice cauzate de bacteriile incluse în compoziţia vaccinului. Cu toate acestea, cele 23 de tipuri de pneumococi din vaccin le includ pe cele responsabile pentru 72% din infecțiile pneumococice.

Doze de administrare

Se recomandă administrarea unei singure doze de vaccin. A doua doză de vaccin nu se administrează de obicei decât după minimum trei ani de la administrarea primei doze. Persoanele sănătoase nu au, de obicei, nevoie de o a doua doză. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu risc crescut de infecţie pneumococică gravă (precum cele fără splină sau a căror splină nu funcţionează corespunzător), poate fi recomandată administrarea unor doze suplimentare de vaccin, de obicei la interval de 3-5 ani de la prima doză. De regulă, nu este recomandată repetarea dozei de vaccin la interval mai mic de 3 ani de la prima doză, din cauza riscului crescut de reacţii adverse.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descoperă pentru viață, dezvoltând medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare. Astăzi, MSD continuă să se afle
în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele – incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informații, accesați www.msd.com.

1. Raportul Național Al Stării De Sănătate a Populației României, 2017, pag. 65. Disponibil la: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wpcontent/uploads/2018/11/SSPR-2017.pdf
2.Ibidem.
3.Yoon YK, Yang KS, Sohn JW et al. Impact of preceding respiratory viral infections on the clinical severity of patients with pneumococcal pneumonia. 2014, June 4
4.Matanock A et al. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2019;68(46):1069–1075; Hanquet G, Krizova P, Valentiner-Branth P, et al. Thorax 2019;74:473–482
5.ecdc.europa.eu/en/publications-data/invasive-pneumococcal-disease-annual-epidemiological-report-2017
6.Xiaojuan Zhua, Yiyue Gea et.al; Co-infection with respiratory pathogens among COVID-2019 cases; Virus Research Journal;285 (2020) 198005

Pentru mulți pacienți oncologici, studiile clinice reprezintă o șansă la un tratament inovator care le poate salva viața. Măsurile de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus au condus în anumite situații la imposibilitatea pacienților români de a călători către centrele de investigație clinică. În această situație se afla în luna martie și Alexandru (nume fictiv pentru a-i proteja identitatea), un copil cu limfom Hodgkin clasic, participant la un studiu clinic desfășurat în Italia. Pe măsură ce epidemia lua amploare, deplasarea către centrul de investigație clinică din Roma a devenit imposibilă și șansa de a avea acces la un tratament promițător părea pierdută pentru familia lui Alexandru.

Acesta este contextul în care MSD România a reușit sa asigure toate premisele pentru efectuarea procedurilor necesare pentru ca lui Alexandru să îi fie administrat tratamentul, chiar dacă studiul clinic la care participa nu se desfășoară în țara noastră. Demersul, aliniat regulilor de bună practică în studii clinice şi reglementărilor în vigoare, a fost posibil datorită unei colaborări strânse între MSD România, MSD Italia, echipa globală MSD, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) și a suportului extraordinar oferit de medicii italieni și români. Pentru ca Alexandru să poată participa în continuare la studiul clinic în care era înrolat și să urmeze tratamentul, echipa MSD România a reușit să identifice, în cel mai scurt timp posibil, un centru oncologic disponibil în România să își asume responsabilitatea efectuării procedurilor necesare, să pregătească echipa medicală și toată documentația necesară.

Acest efort comun întărește misiunea companiei de a cerceta si dezvolta medicamente și vaccinuri care pot salva vieți, precum și angajamentul față de pacienți. Reușita noastră este un exemplu de bună practică în ceea ce privește colaborarea între autoritățile competente, centrele de oncologie și companie, ce a dus la implementarea tuturor procedurilor necesare pentru continuarea administrării în condiții excepționale a tratamentului în România, în pofida pandemiei de coronavirus. Am fost impresionați de situația lui Alexandru și am încercat să dăm dovadă în această provocare de curaj și îndârjire, pe care un supraviețuitor de cancer le trăiește”, afirmă Nicolas Renard, Director General MSD România.

În contextul actual, derularea și gestionarea studiilor clinice necesită alocarea de resurse materiale și umane suplimentare din partea tuturor factorilor implicați în desfășurarea acestora, precum și de o abordare inovatoare pentru a susține accesul la tratament pentru pacienții înrolați. Companiile sponsor depun eforturi semnificative pentru continuarea tratamentului pacienților, parte a studiilor clinice, în timp ce medicii investigatori sunt nevoiți să implementeze noi planuri de monitorizare în concordanță cu protocolul și să adopte măsuri de protecție care să asigure un nivel maxim de siguranță pentru pacienți și calitatea datelor generate privind eficienţa medicamentului.

Pe fondul provocărilor generate de pandemia de Covid-19, o astfel de poveste de succes este îmbucurătoare și ne umple de speranță. Dorim să mulțumim pe această cale reprezentanților celor două agenții naționale și medicilor investigatori pentru sprijinul imens și pentru proptitudinea cu care au răspuns demersului nostru de a facilita accesul la un tratament promițător pentru Alexandru, respectând recomandările Agenției Europene a Medicamentului privind modificările și abaterile de la protocol impuse în desfășurarea de studii clinice. Ei sunt eroii neștiuți din spatele poveștii lui Alexandru”, afirmă Florina Prundaru, Clinical Research Director MSD România & Bulgaria.

RO-NON-00140. Publicat în iunie 2020

Compania a anunțat achiziția Themis Bioscience și colaborarea cu IAVI în direcția dezvoltării de vaccinuri, precum și colaborarea cu Ridgeback Bio pentru un nou antiviral în tratamentul COVID-19

Compania MSD a anunțat multiple inițiative științifice de anvergură pentru combaterea COVID-19, urmărind accelerarea dezvoltării a două vaccinuri candidate, aflate în fază preclinică de cercetare, și a unui molecule antivirale. Astfel:

  • MSD a încheiat un acord de colaborare cu IAVI, organizație de cercetare științifică non-profit, pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. Acest vaccin candidat utilizează tehnologia virusului recombinant al stomatitei veziculare (VrSV), care stă la baza vaccinului împotriva virusului Ebola Zaire dezvoltat de MSD, primul vaccin VrSV aprobat pentru utilizare la om.
  • Compania a anunțat, de asemenea, achiziția Themis Bioscience, o companie axată pe dezvoltarea de vaccinuri și terapii imuno-modulatoare pentru boli infecțioase și cancer. MSD, lider în industrie, intenționează să-și aplice capabilitățile de dezvoltare a vaccinurilor la programul de vaccin SARS-CoV-2 inițiat de Themis și Institutul Pasteur
  • MSD și Ridgeback Bio, o companie de biotehnologie, au încheiat o colaborare pentru dezvoltarea EIDD-2801, un antiviral, în curs de dezvoltare clinică timpurie pentru tratamentul COVID-19.

Având în vedere moștenirea și expertiza noastră unică în descoperirea și dezvoltarea de vaccinuri și medicamente anti-infecțioase, MSD are responsabilitatea de a se alătura eforturilor comunității științifice de a descoperi noi medicamente și vaccinuri pentru a pune capăt acestei pandemii ”, a declarat Kenneth C. Frazier, Președinte și CEO, MSD. „Compania MSD este dedicată în totalitate dezvoltării unor soluții eficiente ca răspuns la problemele cauzate de pandemia COVID-19, și știm că succesul va necesita colaborare globală între țări și companii și nu numai. Astăzi, suntem mândri de efortul nostru imediat, conștiincios și concertat de a identifica unele dintre cele mai promițătoare soluții la această provocare globală și de a ne folosi resursele pentru a accelera aceste eforturi. Ne vom asigura că toate aceste programe au resursele și atenția de care au nevoie pentru a învinge pandemia COVID-19. De asemenea, vom face în așa fel încât orice vaccin sau medicament pe care îl dezvoltăm ca răspuns la această pandemie să fie accesibil la nivel mondial“, a adaugat acesta

Colaborarea MSD- IAVI

Conform acordului, IAVI și MSD vor lucra împreună pentru dezvoltarea și evaluarea clinică globală a unui vaccin candidat împotriva virusului SARS-CoV-2, proiectat și conceput de oamenii de știință IAVI. Vaccinul candidat se află în stadiul de dezvoltare preclinică, iar studiile clinice sunt planificate să înceapă în cursul anului 2020. MSD va conduce formalitățile de reglementare la nivel global. Ambele organizații vor colabora pentru a dezvolta vaccinul și pentru a-l face accesibil la nivel global, dacă va fi aprobat. De asemenea, MSD a semnat un acord cu Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală (BARDA), parte a biroului Secretarului Asistent pentru Pregătire și Răspuns în cadrul unei agenții a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite, pentru a oferi finanțare pentru acest efort.

COVID-19 reprezintă o enormă provocare științifică, medicală și de sănătate globală. MSD colaborează cu organizații de pe tot globul pentru a dezvolta medicamente anti-infecțioase și vaccinuri care au scopul de a atenua suferința cauzată de infecția SARS-CoV-2 ”, a declarat Dr. Roger M. Perlmutter, Președinte, MSD Research Laboratories.

Dezvoltarea preclinică a vaccinului VrSV, inclusiv activitatea de dezvoltare a vaccinului candidat anti SARS-CoV-2, este realizată de oamenii de știință de la IAVI Design and Development Laboratory (DDL), New York. Acest program este parte componentă a unui efort de lungă durată pentru dezvoltarea vaccinurilor VrSV pentru HIV, precum și a altor boli infecțioase emergente, cum ar fi febra Lassa, Marburg și Ebola Sudan, sub conducerea Dr. Swati Gupta, șeful Departamentului pentru Bolilor Infecțioase Emergente și Strategie Științifică, IAVI.

MSD achiziționează Themis Bioscience

MSD și Themis, o companie concentrată pe dezvoltarea de vaccinuri și terapii imuno-modulatoare pentru boli infecțioase și cancer, au anunțat un acord definitiv în baza căruia MSD, printr-o subsidiară a sa, va achiziționa Themis, în prezent o companie cu capital privat.

Themis are în dezvoltare un spectru larg de vaccinuri candidat și terapii imuno-modulatoare dezvoltate folosind platforma sa inovativă de virus pentru rujeolă bazată pe un vector dezvoltat inițial de oamenii de știință de la Institutul Pasteur, un institut european de renume în cercetarea vaccinurilor, și autorizat exclusiv către Themis, pentru anumite aplicații. În martie, Themis s-a alăturat unui consorțiu împreună cu Institutul Pasteur și Centrul de Cercetare a Vaccinului de la Universitatea din Pittsburgh, susținut de finanțarea Coaliției pentru Epidemie Preparare Inovații (CEPI), pentru a dezvolta un vaccin candidat care vizează SARS-CoV-2 și prevenirea COVID-19.

Bazându-se pe activitatea de pionierat a Institutului Pasteur, echipa Themis se bucură de o expertiză puternic specializată care completează capacitățile proprii ale MSD în descoperirea, dezvoltarea, producerea și distribuția globală a vaccinurilor ”, a declarat dr. Roger M. Perlmutter, președinte, MSD Research Laboratories. „Suntem dornici să ne unim punctele forte, atât pe termen scurt, pentru a dezvolta un vaccin COVID-19 eficient, cât și pentru a construi o capacitate de pregătire pandemică îndreptată către agenții emergenți care ar putea reprezenta o viitoare amenințare epidemică ”, a adăugat dr. Roger M. Perlmutter, președinte, MSD Research Laboratories.

Achiziția planificată se bazează pe o colaborare continuă între cele două companii pentru a dezvolta un vaccin candidat dezvoltat folosind platforma inovatoare bazată pe vectorul pentru virusul rujeolic și va accelera dezvoltarea vaccinul candidat anti COVID-19 al Themis. Vaccinul candidat este în stadiul de dezvoltare pre-clinică, iar studiile clinice sunt planificate să înceapă în 2020.

Colaborarea MSD – Ridgeback Bio

MSD și Ridgeback Bio au încheiat o colaborare pentru dezvoltarea EIDD-2801, o moleculă candidat antivirală, cu administrare orală, în prezent în curs de dezvoltare clinică timpurie pentru tratamentul COVID-19.

În studiile preclinice, EIDD-2801 a demonstrat activitate antivirală împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, precum și coronavirusurile responsabile de MERS și SARS. Compania MSD va fi responsabilă de dezvoltarea clinică, procesul de înregistrare la autoritățile competente, precum și de fabricație. Molecula este în prezent evaluată în studiile clinice de fază timpurie.

În completarea eforturile noastre de a dezvolta potențialele vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, am evaluat, de asemenea, propriile noastre anti-virale, precum și pe cele din surse externe pentru potențialul lor de a trata pacienții cu COVID-19 ”, a spus dr. Roger M. Perlmutter, președinte, MSD Research Laboratories. „Evaluarea clinică a EIDD-2801 la pacienții cu COVID-19 este abia la început, acum studiile de faza 1 au demonstrat că acest compus este bine tolerat. Întrucât studiile preclinice demonstrează că EIDD-2801 are proprietăți antivirale puternice împotriva tulpinilor multiple de coronavirus, inclusiv SARS-CoV-2, suntem dornici să progresăm către următoarea fază a studiilor clinice, cât mai rapid și cu responsabilitate ”, a adaugat acesta.

RO-NON-00134. Publicat în iunie 2020

Hero Image

MSD România donează 500.000 lei pentru susținerea sistemului medical, protejarea cadrelor medicale și a pacienților, în contextul pandemiei COVID-19

MSD România continuă să se implice în acțiuni de combatere a pandemiei de COVID‑19 și susține sistemul medical și eroii din spatele măștilor cu o donație de 500.000 lei către Crucea Roșie Română.

Donația va putea fi folosită pentru achiziția de echipamente medicale pentru spitalele din linia întâi, echipamente de protecție pentru cadrele medicale din aceste unități și din institutele de oncologie din țară, pentru medici de familie, precum și pentru voluntari ai Crucii Roșii Române. Astfel o parte din fonduri va fi alocată pentru achiziția de aparatură și kituri de secvențiere a SARS-CoV-2, kituri pentru teste rapide IgG/IgM COVID-19, atât pentru spitalele COVID‑19, cât și pentru unitățile spitalicești care tratează pacienți oncologici. De asemenea, va fi dotată cu aparatură medicală unitatea mobilă ATI achiziționată de Crucea Roșie Română.

Prima linie de acțiune a companiei MSD România, ca răspuns la impactul negativ al pandemiei de Covid-19 asupra accesului pacienților la servicii medicale și tratament, a fost reprezentată de susținerea platformelor de comunicare și suport dezvoltate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) - proiect în dezvoltare. Aceste inițiative oferă pacienților informații esențiale, menite să-i ajute să se protejeze și să navigheze prin schimbările din sistemul de sănătate în această perioadă dificilă. Valoare totală a acestui sprijin financiar se ridică la 140.000 RON.

„Protejarea personalului medical și a pacienților, precum și susținerea sistemelor de sănătate sunt prioritare în această perioadă în care cu toții suntem puși la grea încercare. Prin aceaste donații ne alăturăm acțiunilor autorităților, societății civile și mediului de business - o întreagă rețea națională de solidaritate și implicare, întrucât doar împreună vom reuși să combatem pandemia și consecințele sale. Pericolul reprezentat de pandemia de COVID‑19 va fi activ în comunitățile nostre pentru o perioadă mai lungă de timp, din acest motiv este nevoie în continuare de ajutor în această luptă. Nu este pentru prima dată când prin unitate înfruntăm și soluționăm probleme complexe de sănătate publică. În cei 25 de ani de prezență locală, MSD Romania a fost parte a unor modele intervenționale de succes, alături de cei care, și atunci și acum, sunt în tot prima linie: profesioniștii din domeniul sănătății. Lor și tuturor eroilor neștiuți care salvează vieți și care fac posibilă funcționarea sistemului de sănătate în lupta cu pandemia, le suntem extrem de recunoscători”, a spus Nicolas Renard, Director General al MSD România.

„Încă de la debutul epidemiei de COVID‑19 în România, Crucea Roșie Română și voluntarii săi au fost în prima linie a asistenței umanitare. Am răspuns nevoilor stringente cu care se confruntă sistemul de sănătate și cadrele medicale, cu ajutorul companiilor și cetățenilor care au dat dovată de solidaritate și mai ales de încredere în puterea de acțiune a organizației noastre, le mulțumim și sperăm să fie în continuare alături de noi. Le mulțumesc de asemenea miilor de voluntari ai Crucii Roșii care au făcut posibil ca echipamentele medicale să ajungă acolo unde este nevoie de ele. Ei sunt o parte dintre eroii neștiuți din spatele măștilor", a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Întreaga donație face parte din măsurile regionale și globale ale MSD de sprijinire a eforturilor menite să combată efectele pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea continuității în furnizarea medicamentelor și vaccinurilor din portofoliul MSD, precum și continuarea desfășurării studiilor clinice, compania se concentrează în a-și pune expertiza științifică în slujba dezvoltării de medicamente antivirale și susținerea furnizorilor de servicii medicale și a comunităților sale.

„Pe tot parcursul acestei crize de sănătate publică, profesionștii din domeniul sănătății din regiunea Balcanilor s-au mobilizat extraordinar, acționând cu mult curaj în condiții fără precedent. Prin determinarea acestora de a limita pierderea de vieți omenești, cu susținerea autoritățile naționale, sistemele de sănătate din regiune și-au dovedit capacitatea a răspunde rapid la provocările ridicate de pandemie. La nivel regional, MSD a sprijinit în mod activ comunitățile prin donații de produse, echipamente personale de protecție (PPE) și programe de suport pentru organizațiile de pacienți”, afirmă Branimir Brankov, Managing Director MSD Balkans.

Recunoscând necesitatea unor resurse profesionale suplimentare în domeniul sănătății, incluzând medici, asistenți medicali și tehnicieni de laborator medical pentru a ajuta în regiunile în care se răspândește SARS-CoV-2, MSD Balkans a implementat un program care să permită angajaților cu pregătire medicală să devină voluntari pentru a-și ajuta comunitățile, salariul de bază fiind în continuarea asigurat de companie.

La nivel global, MSD a contribuit sau a angajat mai mult de 30 milioane de dolari în eforturile de combatere a COVID-19 până în prezent. Prin MSD for Mothers, inițiativa globală a companiei de reducere a mortalității materne, MSD va oferi 3 milioane de dolari pentru a ajuta sistemele de sănătate să răspundă mai bine în această perioadă nevoilor femeilor însărcinate înainte, în timpul și după naștere.

RO-NON-00123. Published: may 2020

MSD România se alătură inițiativei Societății Internaționale Papillomavirus și susține Ziua Internațională de Conștientizare a HPV

București, 5 martie: La nivel global, pe data de 4 martie, Societatea Internațională Papillomavirus a marcat Ziua Internațională de Conștientizare a HPV (virusul papilloma uman) pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV. Activitățile derulate în întreaga lume cu ocazia acestei zile au drept obiectiv încurajarea autorităților să ia măsuri în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer cauzate de HPV, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, prin facilitarea accesului acestora la strategii de prevenire a infecției cu HPV – vaccinarea anti-HPV sau programe de screening.
Pe parcursul acestui an, MSD România va continua eforturile pentru creșterea gradului de conștientizare privind bolile asociate infecției cu HPV și a măsurilor de prevenire a acestora. Legătura dintre virusul HPV și cancerul de col uterin a fost stabilită la mijlocul anilor ’80. În ultimele trei decenii, cercetători din întreaga lume au realizat numeroase studii prin intermediul cărora au demonstrat faptul că virusul HPV poate cauza si alte tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați. De mai bine de 20 de ani, MSD s-a angajat în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor împotriva HPV, iar activitatea noastră continuă astăzi prin dezvoltarea de campanii care să crească gradul de conștientizare, dar si accesul la vaccinurile noastre.
Ziua Internațională de Conștientizare a HPV reprezintă o nouă etapă, una semnificativă, care va aduce în prim plan consecințele infecției persistente cu virusul HPV și va ajuta la creșterea nivelului de conștientizare despre acest virus, în întreaga lume. La MSD România, suntem dedicați luptei împotriva cancerelor și bolilor asociate infecției cu HPV și vom continua să contribuim la sprijinirea aceastei cauze prin investiții și inovații, pentru a putea proteja generațiile viitoare,” a declarat Fabrizio Giombini, Director General MSD România. “Odată cu vaccinarea, screening-ul, tratamentul și educația privind infecția cu HPV, ne dorim ca, pe termen lung, numărul femeilor și al bărbaților afectați de bolile provocate de acest virus să fie redus semnificativ”, a continuat acesta.
Anual, infecția cu HPV este responsabilă pentru aproximativ 570,0001 de cazuri noi de cancer înregistrate în întreaga lume, care afectează atât femeile, cât și bărbații, cum sunt cancerul vaginal, vulvar, cancerul anal și peste 30 milioane2 de cazuri de veruci genitale.
Ziua Internațională de Conștientizare a HPV este marcată ca un eveniment anual și are ca scop creșterea gradului de înțelegere a riscurilor generate de infecția cu HPV în toate comunitățile, la nivel global, precum și încurajarea parteneriatului cu autoritățile, organizațiile non-guvernamentale, precum și cu alte grupuri relevante, care pot acționa în sensul reducerii numărului de cazuri de cancer provocate de infecția cu acest virus. În plus, prin marcarea acestei zile, se are în vedere și construirea unei platforme de comunicare comune pentru școli, clinici, universități, dar și pentru grupuri politice și de pacienți, în vederea transmiterii mesajelor corecte privind prevenția bolilor asociate infecției cu HPV. Pentru mai multe informații, puteți accesa website-ul www.msd.com.

Despre MSD
De peste un secol, MSD este lider al industriei farmaceutice la nivel mondial, descoperind medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii. Prin medicamentele noastre pe bază de prescripție, vaccinuri, terapii biologice și produse pentru sănătatea animalelor, colaborăm cu clienții noștri și operăm în peste 140 de țări pentru a furniza soluții inovatoare. În plus, ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare. Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și comunitățile din întreaga lume, incluzând aici cancerul, bolile cardiometabolice, tot mai numeroasele zoonoze, boala Alzheimer și bolile infecțioase, între care HIV și Ebola. Pentru mai multe informații, vizitați www.msd.com.

Despre HPV și bolile asociate infecției cu HPV
La nivel global, papillomavirusul uman (HPV) va infecta, pe parcursul vieții, majoritatea bărbaților și femeilor care sunt activi sexual. Anual, aproximativ 6603 milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV. Marea majoritate a infecțiilor cu HPV nu prezintă un pericol pentru organism și se vindecă de la sine. Uneori, însă, infecțiile persistă, iar aceste forme de infecții presistente și repetate pot cauza apariția unor tipuri de cancer și a altor boli asociate virusului HPV.
În fiecare an, peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin4 și aproximativ 730 dintre acestea pierd zi de zi lupta împotriva acestei boli. De asemenea, infecția persistentă cu virusul HPV provoacă aproximativ 70-75% din cazurile de cancer vaginal,

1 Plummer, M., de Martel, C., Vignant, J. (2016), Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis, Lancet Glob Health 4:609–16

2 Date din anul 1995, care nu pot fi reprezentative pentru prevalența actuală. Nu sunt disponibile date mai recente.

3 Monk,B.J, Mahdavi, A., (2007), Human Papillomavirus Vaccine: A New Chance to Prevent Cervical Cancer, Recent Results in Cancer Research, Vol. 174

4 Turkistanlı, E. (2013) Cervical Cancer Prevention and Early Detection – The Role of Nurses and Midwives, Asian Pacific J Cancer Prev, 4, 15-21