Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) și MSD România anunță lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni. În cadrul proiectului va fi elaborat un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale, dedicate pacienților oncologici.

Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health. Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/tehnologii/servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu.  Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence).

Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

<<Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora.>>, a declarat Mădălina Coman, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și directorul proiectului.

Legislația, reglementările, programele guvernamentale și acțiunile în domeniul cancerului sunt cruciale pentru reducerea inechităților în prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului. Factorii de decizie la nivel național trebuie să ia în considerare inechitățile cauzate de statutul socioeconomic, educație, rezidență sau etnie, ce influențează accesul la sănătate și nivelul lor de alfabetizare în sănătate. Punctual, o alfabetizare suboptimala pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur. În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important.

<<Alfabetizarea în sănătate este un determinant social al sănătății cu un rol cheie în reducerea inechităților privind accesul la servicii de sănătate, fie ele curative, precum este cazul serviciilor de îngrijire a cancerului, fie ele preventive, precum cele de vaccinare. Un nivel bun de alfabetizare este important pentru individ dar și pentru societate, întrucât permite fiecărei persoane să identifice, înțeleagă și utilizeze informațiile necesare pentru luarea unor decizii adecvate privind sănătatea personală și a celor apropiați, să acceseze la timp serviciile medicale de care are nevoie. Astfel, alfabetizarea în sănătate împuternicește individul în eforturile sale de a-și menține sau de a-și recupera starea bună de sănătate, contribuind astfel la o societate mai sănătoasa și mai productivă. Pentru MSD, creșterea nivelului de cunoștințe in rândul pacienților, a populației în ansamblu, constituie una dintre principalele noastre direcții de acțiune la nivel national, în linie cu viziunea companiei noastre conform căreia alfabetizarea în sănătate poate îmbunătăți și salva vieți. Ne bucurăm că există parteneri locali ce rezonează cu această temă importantă și că putem susține o prestigioasă instituție academică, precum este cazul UBB, să implementeze acest proiect, inovativ în context local, ce poate contribui la consolidarea ecosistemului de sănătate românesc>>, a afirmat Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova.

Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului din toate regiunile țării. Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire a cancerului.

Obiectivele  proiectului vor fi atinse prin activități de documentare extensivă pentru identificarea tuturor informațiilor, barierelor și facilitatorilor ce vizează reducerea disparităților în îngrijirea persoanelor ce suferă de cancer din România. În cadrul proiectului se vor organiza ateliere de lucru și seminarii la nivel local și național, unde împreună cu persoane-cheie care activează în domeniul cancerului, se vor valida constatările inițiale și se vor aduna date suplimentare, urmând apoi elaborarea recomandărilor de politici de sănătate, unde alfabetizarea în sănătate va deveni un punct principal de acțiune.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

Despre Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai

Departamentul de Sănătate Publică funcționează în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, și desfășoară activități de cercetare și educație în domeniul sănătății publice.

Scopul acestuia este de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea populației prin cercetare interdisciplinară, educație și sensibilizare. Cu peste 50 de proiecte de cercetare și construire de capacități implementate cu parteneri din peste 30 de țări, cercetarea este esențială pentru misiunea departamentului. Eforturile de cercetare se concentrează pe implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare, consolidare a capacităților și mobilitate în sănătatea publică. Departamentul de Sănătate Publică formează următoarea generație de profesioniști în domeniul politicilor și serviciilor de sănătate publică, oferind cunoștințe de ultimă oră și învățare prin experiență, ca parte a programelor de licență, masterat și doctorat în sănătate publică.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

RO-NON-00796

Marcelo Pascual Morales aduce în România și Republica Moldova o experiență amplă acumulată în cei peste 15 ani de lucru în cadrul MSD, atât în funcțiile de conducere deținute în filialele naționale din Spania, Elveția și SUA, cât și în calitatea de membru al echipei de coordonare la nivel global.

Între realizările sale profesionale notabile se numără dezvoltarea de alianțe strategice cu companii din domeniul biotehnologiei, alianțe ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea operațiunilor MSD în arii terapeutice cu nevoi medicale neacoperite. Astfel, divizia globală de Hospital Acute Care a reușit lansarea cu succes a numeroase opțiuni terapeutice și soluții cu impact transformațional pentru practica medicală.

Înainte de a prelua această poziție, Marcelo a ocupat funcția de Managing Director al MSD Slovacia. Pe parcursul mandatului său în această țară, a fost membru al alianței strategice în domeniul oncologiei – Onco-alliance –  ce a susținut implementarea unor proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 8 milioane de euro, proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii și digitalizarii în domeniul oncologic (cancer de colon, cancer de sân și cancer pulmonar).

Mă bucur să mă alătur echipei din România într-un moment important de progres în lupta împotriva cancerului, precum și a altor provocări de sănătate publică. Consider că promulgarea Planului Național de Combatere a Cancerului creează premisele creșterii supraviețuirii și a calității vieții pacienților oncologici prin diagnosticarea timpurie și acces la tratamentele adecvate. În același timp, Planul va pregăti sistemul de sănătate românesc pentru a controla mai bine povara bolii. Eforturile MSD România de acoperire a nevoilor pacienților oncologici – de la accesul la terapii inovatoare și optimizarea traseului pacientului până la accesul la sprijin psihologic și suport social – au fost vizibile inclusiv pe plan extern, constituindu-se adesea în exemple de bune practici pentru țările din regiune. Este o direcție pe care o voi susține în continuare, cu siguranță, în colaborare cu toți partenerii dedicați cauzei“, a declarat Marcelo Pascual Morales, noul Director General al MSD România și Moldova.În același timp, ne vom concentra pe identificarea soluțiilor pentru optimizarea accesului la vaccinarea anti-HPV, un demers de prevenție primară cu eficacitate înaltă, cu impact direct și predictibil pozitiv asupra stării de sănătate a populației”, a adăugat acesta.

Marcelo este absolvent al Universităților din Oviedo și Maastricht, unde s-a specializat în managementul afacerilor, precum și absolvent al cursurilor de Executive MBA derulate de Malaga Chamber of Commerce și al programului de Business Leadership al Universității Duke.

Sunt pe deplin încrezător că, sub conducerea lui Marcelo, echipa din România va continua cu aceeași dedicare să identifice cele mai bune soluții pentru pacienții români și sistemul de sănătate național. Într-un mediu complex și dinamic, experiența lui Marcelo va fi esențială pentru consolidarea poziției companiei noastre pe piața locală și regională, pentru extinderea accesului la inovație, dar și pentru promovarea de noi parteneriate strategice de succes”, a declarat George Zaki, South Eastern Europe Cluster Lead.

Despre MSD

La MSD – companie cunoscută sub numele de Merck & Co., Inc. în SUA și Canada, cu sediul în Rahway, NJ, SUA – suntem uniți în jurul unui scop comun: folosim puterea științei la cel mai înalt nivel pentru a salva și îmbunătăți vieți în întreaga lume. De mai bine de 130 de ani, aducem speranță omenirii prin dezvoltarea unor importante medicamente și vaccinuri. Aspirăm să fim principala companie bio-farmaceutică axată pe cercetarea intensivă, iar în prezent suntem în avangarda cercetării pentru a oferi soluții inovatoare în domeniul sănătății, contribuind semnificativ la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele. Promovăm o forță de muncă diversă și incluzivă și ne desfășurăm în mod responsabil activitățile operaționale pentru a face posibil un viitor sigur, durabil și sănătos pentru oameni și comunități. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul www.msd.com sau vă puteți conecta cu noi pe conturile de Twitter, LinkedIn și YouTube.

RO-NON-00722