Inovație

Moștenirea MSD în inovație și activitatea în aria terapeutică antimicrobiană

Respectăm angajamentul nostru de a lupta împotriva bolilor infecțioase de mai bine de un secol

De peste un secol, MSD a contribuit la descoperirea și dezvoltarea de medicamente și vaccinuri noi pentru combaterea bolilor infecțioase. Având în vedere povara tot mai mare a rezistenței antimicrobiene (RAM), ne-am concentrat atenția pe stoparea amenințării tot mai mari a RAM.

1930

Laboratoarele de cercetare MSD au avut un rol principal în dezvoltarea unei sulfonamide, primul antimicrobian sintetic.

1940

În colaborare cu Universitatea Rutgers, am dezvoltat streptomicina, primul antibiotic eficient împotriva tuberculozei. De asemenea, am contribuit la dezvoltarea uneia dintre primele metode pentru producția în masă a penicilinei.

1950 & 1960

Am dezvoltat mai multe metode noi pentru a preveni bolile infecțioase, inclusiv vaccinuri pediatrice.

1970 & 1980

S-a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru două vaccinuri, precum și pentru trei antibiotice eficiente care tratau mai multe infecții bacteriene.

1990 & 2000

MSD primește aprobarea FDA din SUA pentru două medicamente antifungice, precum și autorizarea a două vaccinuri.

2002

În contextul dezvoltării tot mai rapide a rezistenței la antibiotice între oameni, animale și mediu, am lansat una dintre cele mai mari și mai lungi studii de monitorizare a rezistenței antimicrobiene din lume. Numit Studiul pentru Monitorizarea Tendințelor în Rezistența Antimicrobiană (SMART), acest program permite cercetătorilor să monitorizeze și să identifice tendințele în dezvoltarea RAM.

2010

Am lansat un Program de stewardship antimicrobian (AMS), care sprijină cercetări inițiate de investigatori, evaluate prin arbitraj, susținând implementarea principiilor AMS pe tot globul, cu peste 20% din studii având loc în țări cu venituri mici și medii.

2016

Am creat MSD Exploratory Science Center în Cambridge, Massachusetts, cu accent pe primele etape ale cercetării în biologia de bază a bolilor umane.

2016-2017

Am sprijinit prima reuniune la nivel înalt a Organizației Națiunilor Unite privind RAM și declarația politică ulterioară din 2016, care a stabilit politica privind rezistența la antimicrobiene.
Ulterior, ne-am alăturat nou-înființatei AMR Industry Alliance (Alianța industriei farmaceutice împotriva AMR) – o rețea de peste 100 de parteneri din industria farmaceutică care lucrează pentru a oferi soluții durabile cu scopul de a ajuta la reducerea rezistenței antimicrobiene.

2020

MSD, împreună cu un grup de peste 20 de companii biofarmaceutice de top, a lansat Fondul de acțiune împotriva RAM pentru a pune la dispoziția pacienților 2-4 antibiotice noi până la sfârșitul deceniului.

începând cu 2020

Personalul nostru a susținut inițiativele guvernamentale pentru a asigura sprijin pentru inovarea antimicrobiană, inclusiv actul legislativ PASTEUR din SUA, aici as confirma cu Legal traducerea în strategia farmaceutică a UE și alte stimulente din întreaga lume.
Prin colaborarea cu factorii de decizie politică, MSD urmărește să îmbunătățească utilizarea adecvată a antibioticelor la nivel global.

În perspectivă

Ca recunoaștere a leadership-ului nostru atât în ​​sănătatea umană, cât și în cea animală, MSD este unul dintre reprezentanții industriei în cadrul One Health Global Leaders Group on Antimicrobian Resistance și pledează pentru o abordare One Health („O singură sănătate”) cu scopul de a se asigura că antibioticele rămân un instrument important în îmbunătățirea și menținerea sănătății umane și animale.

RO-NON-01000/ 12 2023, EXP 12 2025

Inovație

Oameni, animale și mediu înconjurător – sănătatea noastră, a tuturor, este interconectată

De ce abordarea de tip „O singură sănătate” este acum mai importantă ca oricând

Sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului înconjurător este interconectată. Când sănătatea uneia dintre aceste categorii este în pericol, sănătatea tuturor poate fi în pericol.

Observăm acest principiu în cazul bolilor cu transmitere între animale sau insecte și oameni (denumite boli cu transmitere zoonotică și vectorială), precum rabia, boala Lyme, virusul West Nile, antrax și Ebola, printre altele. Se poate observa și în privința amenințării din ce în ce mai mare reprezentată de rezistența la antimicrobiene (AMR – antimicrobial resistance), care apare atunci când bacteriile și virusurile suferă mutații care determină pierderea eficacității medicamentelor (antimicrobiene) folosite pentru a trata infecțiile. Aceeași perspectivă este și pentru animalele de la care se obțin produse alimentare, bolile acestora punând în pericol securitatea alimentară globală.

Pornind de la creșterea vulnerabilității la astfel de noi provocări de sănătate, a apărut perspectiva de tip „O singură sănătate”, o abordare integrată care vizează sănătatea umană, a animalelor și a mediului în beneficiul tuturor.

Ce este abordarea de tip „O singură sănătate”?

„O singură sănătate” este o abordare colaborativă multidisciplinară, care operează la nivel local, regional, național și global, pentru a preveni, detecta și răspunde la problemele de sănătate în interacțiunile dintre oameni, animale și mediu.

În implementarea acestei abordări, este necesară colaborarea între medici, medici veterinari, asistente medicale, alți profesioniști din domeniul sănătății, epidemiologi, agricultori, ecologiști, biologi experți în faună și experți în domeniul industriei, precum și factori de decizie, comunități și chiar proprietari de animale de companie.

„Nicio persoană, organizație sau sector nu poate aborda individual aceste probleme. Este nevoie de muncă în echipă pentru a identifica și răspunde la provocările din ce în ce mai mari din domeniul sănătății”, afirmă KJ Varma, licențiat, masterand și doctor în Științe medicale, vicepreședinte senior, cercetare și dezvoltare, în cadrul MSD Animal Health.

Dar ce a determinat apariția acestor amenințări din ce în ce mai mari la adresa sănătății populației?

Promovarea schimbării

Societatea a trecut prin schimbări majore în ultimul secol. Deși tehnologia, mobilitatea crescută, industrializarea, urbanizarea și globalizarea au adus diferite progrese în privința sănătății oamenilor, a animalelor și a mediului, tot ele ne-au făcut mai vulnerabili la noile provocări de sănătate.

De exemplu, conform Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, bolile cu transmitere zoonotică sunt foarte frecvente în Statele Unite și în întreaga lume. Oamenii de știință estimează că peste 60% dintre bolile infecțioase cunoscute la oameni se pot transmite de la animale, iar 75% dintre bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Aceste boli se pot transmite în mai multe moduri, inclusiv prin contact direct sau indirect, prin vectori, prin alimente sau prin apă. În realitate, agenții patogeni cu transmitere prin alimente cauzează milioane de cazuri de boli sporadice și complicații cronice, precum și focare mari și dificil de controlat în multe țări și între țări.

În plus, expunerea crescută la noi virusuri/bacterii, combinată cu utilizarea excesivă și/sau incorectă a medicamentelor, are ca efect o creștere a rezistenței la antimicrobiene, generând aproximativ 700 000 de decese în fiecare an.

Trei factori principali alimentează aceste amenințări pentru sănătatea populației, crescând probabilitatea și viteza de răspândire a bolilor. Aceștia sunt:

Schimbările climatice și ale modului de utilizare a terenurilor

Defrișările și alte perturbări ale condițiilor de mediu pot oferi noi oportunități pentru apariția bolilor

Creșterea exponențială a populației și expansiunea în zone anterior nelocuite

Un număr mai mare de persoane au o legătură strânsă cu animalele lor de companie, iar în unele cazuri cu animale sălbatice

Mobilitate internațională crescută

Oamenii, animalele și produsele de origine animală se mișcă mai frecvent, mai ușor și pe distanțe mai mari decât oricând

Angajamentul nostru față de abordarea de tip „O singură sănătate”

Având o expertiză amplă atât în domeniul sănătății umane, cât și în cel al sănătății animalelor și un angajament față de mediul în care trăim împreună, compania noastră se află într-o bună poziție pentru a fi un lider în ceea ce privește abordarea de tip „O singură sănătate”.

„Suntem conștienți că problemele – cum ar fi bolile zoonotice și infecțioase și siguranța și securitatea alimentară – sunt interdependente”, declară Varma. „Echipele noastre Animal Health și Human Health vor continua să colaboreze pentru a descoperi și dezvolta soluții de prevenție pentru bolile existente și emergente la animale și oameni.”

Abordarea noastră „O singură sănătate” se concentrează pe multe domenii, inclusiv:

icon
Prevenirea bolilor

Continuăm să ne concentrăm pe descoperirea și dezvoltarea de vaccinuri și tehnologii care să contribuie la prevenirea bolilor umane și ale animalelor.

icon
Supraveghere și monitorizare

Ne angajăm să sprijinim și să participăm la sistemele de monitorizare prin supraveghere cu fundamente științifice pentru a înțelege, urmări și anticipa mai bine problemele legate de sănătate.

icon
Respect pentru mediul în care trăim

Sprijinim programe internaționale și naționale fundamentate pe știință, de protecție a mediului, pentru a aborda provocările la adresa sănătății mediului.

icon
Inovare

Laboratoarele noastre de cercetare în domeniul sănătății umane și animale colaborează la cercetarea antimicrobiană și a vaccinurilor pe mai multe planuri, inclusiv prin schimbul care să o faciliteze, expertiză și prin evaluarea oportunităților externe. De asemenea, investim în și dezvoltăm tehnologii de predicție, monitorizare și diagnosticare pentru a ajuta fermierii să evalueze starea de sănătate a unui animal bazându-se pe date și să optimizeze sănătatea și bunăstarea animalelor lor.

icon
Gestionarea medicamentelor esențiale

Ne-am asumat un rol de lider în abordarea rezistenței la antimicrobiene, nu numai prin descoperirea și dezvoltarea de medicamente și vaccinuri pentru tratarea și prevenirea bolilor infecțioase la oameni și animale, dar și prin sprijinirea utilizării responsabile a acestor produse.

icon
Securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu alimente

Continuăm să lucrăm la dezvoltarea de vaccinuri și alte instrumente pentru prevenirea bolilor la animale în vederea susținerii aprovizionării cu alimente sigure, nutritive și sustenabile și am implementat inițiative de supraveghere pentru a permite stabilirea mai exactă a profilurilor de risc, depistarea precoce a bolilor și luarea deciziilor individualizate privind diagnosticul/tratamentul la animale.

Munca noastră continuă

„Este necesară o mai bună colaborare interdisciplinară în cercetare pentru a înțelege cum și unde comportamentul uman și animal, factorii geospațiali, evoluția agenților patogeni și schimbările climatice contribuie la răspândirea infecțiilor de la animale la om”, spune Julie Gerberding, medic și masterand în sănătate publică, directorul diviziei pentru pacienți și vicepreședinte executiv, sănătatea populației și sustenabilitate. „Înțelegem și activăm într-un mediu în care inovația, descoperirea și cunoștințele sunt împărtășite pentru a aduce beneficii atât sănătății umane, cât și sănătății animale și tratăm foarte serios rolul nostru în administrarea acestora”.

Munca în echipă este esențială pentru a face față acestor provocări de sănătate globale; abordarea de tip „O singură sănătate” este acum mai importantă ca oricând.

RO-NON-00911 / 11 2023, EXP 11 2025

Sustenabilitate

De ce este importantă îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătăți

Multe persoane întâmpină dificultăți în a înțelege informațiile despre sănătate, lucru ce poate avea un impact asupra sănătății. Află mai multe despre sprijinul pe care îl oferim la nivel mondial.

Anticorpi. Incidență. Variante. Cine ar fi crezut vreodată că vom folosi astfel de cuvinte în viața de zi cu zi? Pandemia a evidențiat cât de important este să înțelegem informațiile despre sănătate pentru a ne proteja propria sănătate și cea a familiilor, prietenilor și comunităților noastre.

Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății – definită drept capacitatea unei persoane de a găsi, înțelege și utiliza informații și servicii pentru a lua decizii legate de propria sănătate și cea a altor persoane – continuă să fie o componentă importantă care contribuie la abordarea pandemiei.

Contribuie și în situațiile transfrontaliere privind sănătatea, de la opțiuni de prevenire a bolilor, studii clinice și testare de biomarkeri, până la cancer, HIV, diabet zaharat, boli cardiovasculare și multe altele.

De ce este importantă alfabetizarea în domeniul sănătății?

Potrivit Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, aproape 9 din 10 americani au abilități limitate de alfabetizare în domeniul sănătății și întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor legate de sănătate. În Europa, o situație similară: Conform sondajului european privind alfabetizarea în domeniul sănătății din 2011, cel puțin 1 din 10 persoane intervievate aveau un nivel de alfabetizare în materie de sănătate insuficient și aproximativ 1 din 2 persoane aveau o alfabetizare limitată în domeniul sănătății (insuficientă sau problematică).

După cum a remarcat Organizația Mondială a Sănătății, acest lucru le poate afecta capacitatea de a-și gestiona sănătatea, de a lua medicamentele în mod corespunzător și de a se implica în luarea deciziilor comune privind îngrijirea sănătății. Alfabetizarea limitată în domeniul sănătății este asociată cu o stare generală de sănătate mai proastă, mai multe vizite la camera de urgență, mai multe spitalizări și rate mai mari ale mortalității.

În Europa, care reprezintă o zecime din populația lumii, dar are un sfert din cazurile de cancer din lume, alfabetizarea în domeniul sănătății poate juca un rol semnificativ în combaterea tipurilor de cancer care pot fi prevenite.

Recent, Comisia Europeană a elaborat Planul european de combatere a cancerului, axat pe prevenirea, tratamentul și îngrijirea cancerului. Unul dintre obiectivele sale este ca 80% dintre oameni să cunoască Codul european împotriva cancerului (ECAC), o inițiativă care își propune să informeze oamenii despre acțiunile pe care le pot întreprinde pentru ei înșiși sau pentru familiile lor pentru a reduce riscul de cancer.

Alfabetizarea în domeniul sănătății devine și mai importantă având în vedere evoluțiile științifice în genomica sănătății publice, testarea biomarkerilor sau tratamentele complexe pentru cancer. În lupta împotriva cancerului este vorba despre responsabilizarea oamenilor să acționeze pentru a reduce riscul de cancer și să ia decizii cu privire la propria lor viață atunci când sunt diagnosticați cu cancer”, a declarat Alexander Roediger, director executiv, politică/relații guvernamentale, MSD.

Deși alfabetizarea limitată în domeniul sănătății afectează diferite categorii de vârstă, sex, educație și venituri, există anumite populații expuse unui risc mai mare: adulții în vârstă, minoritățile rasiale și etnice, cei cu venituri mici sau cu nivel de educație mai scăzut și persoanele cu stare de sănătate compromisă.

Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății pentru a responsabiliza comunitățile de pacienți

De aceea, compania noastră se angajează să se asigure că informațiile pe care le transmitem sunt foarte clare.

Totul a început cu proiectul de cercetare derulat de Picker Institute în 2003, intitulat „The European Patient of the Future” (Pacientul european al viitorului) care abordează întrebări precum: Cum poate fi menținută încrederea publicului în sistemele de sănătate pe viitor? Acest proiect inițiat de MSD a fost urmat în 2006 de primul Sondaj al alfabetizării în domeniul sănătății, în colaborare cu Universitatea din Zurich, Elveția.

În 2011, Laurie Myers, director, ESG, Social Business Inovation, a inițiat eforturile noastre globale de educație în domeniul sănătății. Acest lucru se întâmpla cu mult înainte ca Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) să actualizeze definiția alfabetizării în domeniul sănătății în 2020 pentru a reitera că organizațiile au responsabilitatea de a le oferi persoanelor șanse egale de a găsi, a înțelege și a folosi informații și servicii care să îi ajute să ia decizii informate legate de sănătate pentru ei înșiși și pentru alții.

“Ca o societate care s-a angajat să contribuie la salvarea și îmbunătățirea vieților, este în responsabilitatea noastră să comunicăm într-un mod pe care oamenii să-l înțeleagă clar, astfel încât să poată lua decizii informate în materie de sănătate.”

Laurie Myers
Director, ESG, Social Business Inovation

Ne ghidăm eforturile ascultând persoanele care utilizează sau ar putea utiliza medicamentele și vaccinurile noastre.

Dacă ne gândim dintr-o perspectivă mai amplă la persoanele care sunt tratate cu medicamentele noastre sau cărora li se administrează vaccinurile noastre și interacționând cu acestea, testând o serie de niveluri de alfabetizare în domeniul sănătății, folosind un limbaj mai simplu și mai incluziv, îmbunătățind designul și aspectul și reflectând diversitatea, printre alte modalități, am reușit să ne îmbunătățim metodele și să oferim comunicări înțelese mai bine de toate tipurile de audiențe”, a spus Myers.

Cum transmitem informațiile medicale într-o manieră mai ușor de înțeles

Unele dintre modalitățile prin care îmbunătățim alfabetizarea în domeniul sănătății în propriile noastre comunicări includ:

  • Crearea unor Prospecte pentru pacienți ușor de citit
  • Îmbunătățirea ambalajului și a instrucțiunilor de utilizare
  • Dezvoltarea unor materiale educaționale despre boli ușor de înțeles
  • Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății în studiile clinice
  • Împărtășirea externă a celor mai bune practici

Și munca noastră nu s-a terminat.

Continuăm să învățăm interacționând cu pacienții pe durata parcursului lor terapeutic”, a spus Myers. „Vom continua să integrăm principiile alfabetizării în domeniul sănătății în toate ariile ciclului de viață al produselor noastre, într-un efort de a contribui la îmbunătățirea echității și a rezultatelor în domeniul sănătății.

RO-NON-00920/ 10 2023, EXP 10 2025

Universitatea Babeș-Bolyai și MSD România lansează prima inițiativă de cercetare privind politicile de sănătate și importanța nivelului de alfabetizare privind cancerul

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai  (UBB) și MSD România anunță lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni. În cadrul proiectului va fi elaborat un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale, dedicate pacienților oncologici.

Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health. Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/tehnologii/servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu.  Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence).

Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

<<Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora.>>, a declarat Mădălina Coman, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și directorul proiectului.

Legislația, reglementările, programele guvernamentale și acțiunile în domeniul cancerului sunt cruciale pentru reducerea inechităților în prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului. Factorii de decizie la nivel național trebuie să ia în considerare inechitățile cauzate de statutul socioeconomic, educație, rezidență sau etnie, ce influențează accesul la sănătate și nivelul lor de alfabetizare în sănătate. Punctual, o alfabetizare suboptimala pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur. În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important.

Alfabetizarea în sănătate este un determinant social al sănătății cu un rol cheie în reducerea inechităților privind accesul la servicii de sănătate, fie ele curative, precum este cazul serviciilor de îngrijire a cancerului, fie ele preventive, precum cele de vaccinare. Un nivel bun de alfabetizare este important pentru individ dar și pentru societate, întrucât permite fiecărei persoane să identifice, înțeleagă și utilizeze informațiile necesare pentru luarea unor decizii adecvate privind sănătatea personală și a celor apropiați, să acceseze la timp serviciile medicale de care are nevoie. Astfel, alfabetizarea în sănătate împuternicește individul în eforturile sale de a-și menține sau de a-și recupera starea bună de sănătate, contribuind astfel la o societate mai sănătoasa și mai productivă. Pentru MSD, creșterea nivelului de cunoștințe în rândul pacienților, a populației în ansamblu, constituie una dintre principalele noastre direcții de acțiune la nivel national, în linie cu viziunea companiei noastre conform căreia alfabetizarea in sănătate poate îmbunătăți și salva vieți. Ne bucurăm că există parteneri locali ce rezonează cu această temă importantă și că putem susține o prestigioasă instituție academică, precum este cazul UBB, să implementeze acest proiect, inovativ în context local, ce poate contribui la consolidarea ecosistemului de sănătate românesc’, a afirmat Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova.

Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului din toate regiunile țării. Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire a cancerului.

Obiectivele  proiectului vor fi atinse prin activități de documentare extensivă pentru identificarea tuturor informațiilor, barierelor și facilitatorilor ce vizează reducerea disparităților în îngrijirea persoanelor ce suferă de cancer din România. În cadrul proiectului se vor organiza ateliere de lucru și  seminarii la nivel local și național, unde împreună cu persoane-cheie care activează în  domeniul cancerului, se vor valida constatările inițiale și se vor aduna date suplimentare, urmând apoi elaborarea recomandărilor de politici de sănătate, unde alfabetizarea în sănătate va deveni un punct principal de acțiune.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

Despre Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai

Departamentul de Sănătate Publică funcționează în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, și desfășoară activități de cercetare și educație în domeniul sănătății publice.

Scopul acestuia este de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea populației prin cercetare interdisciplinară, educație și sensibilizare. Cu peste 50 de proiecte de cercetare și construire de capacități implementate cu parteneri din peste 30 de țări, cercetarea este esențială pentru misiunea departamentului. Eforturile de cercetare se concentrează pe implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare, consolidare a capacităților și mobilitate în sănătatea publică. Departamentul de Sănătate Publică formează următoarea generație de profesioniști în domeniul politicilor și serviciilor de sănătate publică, oferind cunoștințe de ultimă oră și învățare prin experiență, ca parte a programelor de licență, masterat și doctorat în sănătate publică.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

RO-NON-00797

MSD România a fost certificată pentru al doilea an la rând în programul Cei mai buni angajatori | Best Place to work 2023. Această recunoaștere răspunde preocupării permanente de a prioritiza starea de bine și dezvoltarea angajaților, promovând un mediu de lucru plăcut și o cultură bazată pe colaborare și incluziune.

Ne bucurăm de aprecierile primite din partea angajaților privind condițiile de muncă, cultura companiei, managementul resurselor umane, dezvoltarea carierei, compensațiile și recunoașterea profesională, MSD fiind unul din angajatorii preferați în piața din România.

<<La MSD, valorile noastre sunt conduse de dorința de a îmbunătăți viața, rămânem dedicați misiunii noastre de a avea un impact pozitiv, de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a societății noastre. Am construit o cultură care îmbrățișează excelența științifică și care funcționează la cele mai înalte standarde de etică și integritate. Ne preocupă să valorificăm gândirea și perspectiva diversă, să încurajăm colaborarea pentru a îmbunătăți modul în care lucrăm și pentru a crea un mediu de lucru care este stimulant și motivant. Suntem foarte mândri de această nouă realizare și ne vom asigura că MSD continuă să fie unul dintre cele mai bune locuri de muncă.>>a declarat Marcelo Pascual Morales, Director General MSD România și Republica Moldova.

<<Ne mândrim cu faptul că depășim standardele de referință în multe aspecte ce au fost evaluate, dar mai ales atunci când vine vorba de starea de bine a angajaților. Aceasta este esențială chiar și în cele mai bune circumstanțe, și cu atât mai mult în realitatea zilelor noastre. Este extrem de important pentru noi să construim un mediu de lucru în care angajații noștri să se simtă în siguranță, să poată învăța și să se dezvolte, să fie apreciați pentru contribuția lor și încurajați să fie autentici. Suntem inspirați de primirea certificării și, în același timp, motivați să construim pe această bază și să obținem aprecieri tot mai bune.>> a menționat Simona Cristina Giurgilă, HR Lead MSD & AH Romania.

Cei mai buni angajatori | Best Place to work este un program internațional care se desfășoară în peste 60 de țări din întreaga lume și aduce în prim-plan companiile care oferă cel mai bun mediu de muncă, care știu să atragă și să păstreze cei mai buni angajați. Detalii la: https://bestplacestoworkfor.org/


RO-NON-00781 03/2023

MSD România semnează Carta Diversității

Credem că promovarea unui mediu incluziv și echitabil, în care forța noastră de muncă diversă se simte apreciată este fundamental pentru succesul companiei noastre. Diversitatea este cea care alimentează puterea noastră de a inova, în timp ce incluziunea ne permite să ne îndeplinim misiunea de a salva și îmbunătăți vieți și de a promova o cultură a echității.

“În MSD România considerăm că dacă dorim să fim eficienți în crearea unui mediu în care diversitatea este prețuită, în care toată lumea se simte inclusă și nu se teme să își exprime punctul de vedere, trebuie să implicăm toți colegii într-o manieră directă și personalizată, cu agilitate și înțelegere. Suntem atât de mândri să avem active în România comunități ale angajaților, precum Women’s Network, Rainbow Alliance (LGBTQ+) și Next Generation Network, facilitând un mediu incluziv și colaborativ.

De asemenea, luăm pulsul organizației și reflectăm asupra modului în care adoptăm Diversitatea și Incluziunea în modurile noastre de lucru: sentimentul de apartenență la cultura MSD, modul în care managerii sprijină activ componenta D&I în grupurile lor de lucru, modul în care liderii apreciază perspectivele diferite și dacă angajații sunt deschiși să împărtășească feedbackul lor. Compania noastră va continua să crească nivelul de conștientizare și cultură internă, atât la nivel local, cât și regional și să influențeze societatea prin angajamentul extern.

Sărbătorim cultura incluziunii pe tot parcursul anului cu multe evenimente și activități externe și interne. Credem în pași mici pentru victorii mari, o lume în care oamenii sunt respectați, acceptați și apreciați pentru ceea ce sunt.”

Simona Giurgilă – Human Resource Lead MSD & AH Romania

<<Continuăm să consolidăm o cultură mai diversă, echitabilă și incluzivă, cu o atenție deosebită către un parcurs de învățare captivant și inovativ pentru a construi încrederea și capacitățile D&I în cadrul organizației noastre. Combinăm resursele de învățare structurate pe conversații deschise și acoperim diferite subiecte, cum ar fi atenuarea riscurilor asociate cu prejudecățile inconștiente, acceptarea și prețuirea diferențelor, încurajarea comportamentelor incluzive și acțiunile în sprijinul celorlalți. Angajamentul nostru față de diversitate și incluziune creează un avantaj competitiv pentru compania noastră, un mediu sigur pentru angajații noștri și valoare pentru clienții noștri.>>

Fănuț Moroșan – Ambasador al Diversității și Incluziunii în MSD România, Hospital Care Business Unit Director MSD Romania

Carta Diversității din România urmează modelele de succes existente în alte state europene și are la bază un set de principii generale, asumate voluntar de către semnatari, cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse în cadrul companiilor de stat și private.

Carta Diversității din România este o inițiativă care reunește la aceeași masă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și care propune semnatarilor o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității, a promovării principiului egalității și a principiului nediscriminării. Carta Diversității reunește la aceeași masă 186 semnatari, acoperind cca. 230.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei. Detalii la www.cartadiversitatii.ro

RO-NON-00698 09/2022

Inovație

Angajamentul nostru privind tratamentul și prevenția HIV de-a lungul anilor

Continuăm să acționăm în prima linie a luptei împotriva HIV

HIV (virusul imunodeficienței umane) continuă să reprezinte o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Acest virus provoacă SIDA (sindromul deficienței umane).

Din 1985, compania noastră depune eforturi de cercetare și dezvoltare (R&D) pentru prevenirea și tratamentul HIV. De-a lungul anilor, cercetătorii noștri au făcut descoperiri semnificative care au schimbat modul în care este tratat HIV. Iată câteva momente istorice care evidențiază acest efort:

Previous
Next
Previous
Next
  • În 1982, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a folosit pentru prima dată termenul „SIDA” sau sindromul imunodeficienței dobândite, pentru a descrie sindromul clinic cauzat de virusul imunodeficienței umane (HIV). Julie Gerberding, MSD Chief Patient Officer, privind retrospectiv: „Mi-am început stagiul de practică la Universitatea din California, în San Francisco, chiar la începutul epidemiei de SIDA și am avut grijă de primii pacienți de acolo care, privind în retrospectivă, au fost identificați ca având SIDA. Era o boală cu adevărat înspăimântătoare. Existau atâtea necunoscute, inclusiv modul de transmitere a acestei boli.”
  • La mijlocul anilor ‘80, MSD a lansat programul de cercetare pentru HIV ca răspuns la ceea ce era perceput ca o potențială epidemie. Oamenii noștri de știință au fost printre primii care au descoperit și dezvoltat medicamente pentru tratamentul HIV.
  • Am fost primii care au publicat structura cristalină a proteazei HIV, care este o enzimă esențială pentru infecțiozitatea virusului.
  • În 1992, MSD s-a alăturat altor companii farmaceutice, formând consorțiul Inter-Company Collaboration for AIDS Drug Development, în vederea efectuării de cercetări pentru tratamentul HIV. În 1993, deja desfășuram cel mai amplu program de cercetare din istoria companiei, alocând pentru cercetarea SIDA mai mulți oameni de știință decât pentru orice altă boală și testând zeci de mii de substanțe.
  • Comunitatea HIV/SIDA a continuat să solicite sprijin. În 1995, Linda Distlerath, fost director executiv la departamentul de politici publice și relații publice în cadrul laboratoarelor de cercetare MSD, a petrecut mult timp citind scrisorile miilor de pacienți cu SIDA și ale activiștilor care solicitau MSD să producă repede un tratament pentru această boală.
  • După ani de studii și dezvoltare, MSD a produs unul dintre primii inhibitori de protează. În 1995, înainte de aprobarea FDA, în colaborare cu Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), pacienți și grupuri de susținere pentru pacienții cu HIV, MSD a implementat un program ce prevedea furnizarea noului tratament pentru HIV în mod gratuit anumitor pacienți înainte ca acesta să devină disponibil în context comercial.
  • În 1996, tratamentul pentru HIV a primit aprobarea FDA într-o perioadă record de 42 de zile. Aceasta a reprezentat o realizare timpurie importantă în scopul transformării HIV într-o infecție căreia i se poate supraviețui mai mult timp.
  • În 2012, Fundația The NAMES Project – cu sprijinul MSD – a lansat turneul național „Call My Name” pentru a atrage atenția asupra evoluției dureroase a epidemiei de HIV în comunitățile de culoare din SUA. Turneul a inclus crearea de noi secțiuni pentru țesătura memorialului SIDA și susținerea unor ateliere educaționale în 10 orașe cu prevalență ridicată.
  • Daria Hazuda, vice-președinte al departamentului de cercetare a bolilor infecțioase și director științific în cadrul MSD Exploratory Science Center, a condus echipa care lucra pentru identificarea unor noi moduri de abordare și tratament pentru HIV.
  • În 2021, am încheiat un acord cu compania farmaceutică Gilead pentru a colabora în cadrul comunității globale HIV în lupta împotriva acestui virus.

RO-NON-00927/ 11 2023, EXP 11 2025