Inovație

Angajamentul nostru privind tratamentul și prevenția HIV de-a lungul anilor

Continuăm să acționăm în prima linie a luptei împotriva HIV

HIV (virusul imunodeficienței umane) continuă să reprezinte o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Acest virus provoacă SIDA (sindromul deficienței umane).

Din 1985, compania noastră depune eforturi de cercetare și dezvoltare (R&D) pentru prevenirea și tratamentul HIV. De-a lungul anilor, cercetătorii noștri au făcut descoperiri semnificative care au schimbat modul în care este tratat HIV. Iată câteva momente istorice care evidențiază acest efort:

Previous
Next
Previous
Next
  • În 1982, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a folosit pentru prima dată termenul „SIDA” sau sindromul imunodeficienței dobândite, pentru a descrie sindromul clinic cauzat de virusul imunodeficienței umane (HIV). Julie Gerberding, MSD Chief Patient Officer, privind retrospectiv: „Mi-am început stagiul de practică la Universitatea din California, în San Francisco, chiar la începutul epidemiei de SIDA și am avut grijă de primii pacienți de acolo care, privind în retrospectivă, au fost identificați ca având SIDA. Era o boală cu adevărat înspăimântătoare. Existau atâtea necunoscute, inclusiv modul de transmitere a acestei boli.”
  • La mijlocul anilor ‘80, MSD a lansat programul de cercetare pentru HIV ca răspuns la ceea ce era perceput ca o potențială epidemie. Oamenii noștri de știință au fost printre primii care au descoperit și dezvoltat medicamente pentru tratamentul HIV.
  • Am fost primii care au publicat structura cristalină a proteazei HIV, care este o enzimă esențială pentru infecțiozitatea virusului.
  • În 1992, MSD s-a alăturat altor companii farmaceutice, formând consorțiul Inter-Company Collaboration for AIDS Drug Development, în vederea efectuării de cercetări pentru tratamentul HIV. În 1993, deja desfășuram cel mai amplu program de cercetare din istoria companiei, alocând pentru cercetarea SIDA mai mulți oameni de știință decât pentru orice altă boală și testând zeci de mii de substanțe.
  • Comunitatea HIV/SIDA a continuat să solicite sprijin. În 1995, Linda Distlerath, fost director executiv la departamentul de politici publice și relații publice în cadrul laboratoarelor de cercetare MSD, a petrecut mult timp citind scrisorile miilor de pacienți cu SIDA și ale activiștilor care solicitau MSD să producă repede un tratament pentru această boală.
  • După ani de studii și dezvoltare, MSD a produs unul dintre primii inhibitori de protează. În 1995, înainte de aprobarea FDA, în colaborare cu Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), pacienți și grupuri de susținere pentru pacienții cu HIV, MSD a implementat un program ce prevedea furnizarea noului tratament pentru HIV în mod gratuit anumitor pacienți înainte ca acesta să devină disponibil în context comercial.
  • În 1996, tratamentul pentru HIV a primit aprobarea FDA într-o perioadă record de 42 de zile. Aceasta a reprezentat o realizare timpurie importantă în scopul transformării HIV într-o infecție căreia i se poate supraviețui mai mult timp.
  • În 2012, Fundația The NAMES Project – cu sprijinul MSD – a lansat turneul național „Call My Name” pentru a atrage atenția asupra evoluției dureroase a epidemiei de HIV în comunitățile de culoare din SUA. Turneul a inclus crearea de noi secțiuni pentru țesătura memorialului SIDA și susținerea unor ateliere educaționale în 10 orașe cu prevalență ridicată.
  • Daria Hazuda, vice-președinte al departamentului de cercetare a bolilor infecțioase și director științific în cadrul MSD Exploratory Science Center, a condus echipa care lucra pentru identificarea unor noi moduri de abordare și tratament pentru HIV.
  • În 2021, am încheiat un acord cu compania farmaceutică Gilead pentru a colabora în cadrul comunității globale HIV în lupta împotriva acestui virus.

RO-NON-00927/ 11 2023, EXP 11 2025