Inovație

Oameni, animale și mediu înconjurător – sănătatea noastră, a tuturor, este interconectată

De ce abordarea de tip „O singură sănătate” este acum mai importantă ca oricând

Sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului înconjurător este interconectată. Când sănătatea uneia dintre aceste categorii este în pericol, sănătatea tuturor poate fi în pericol.

Observăm acest principiu în cazul bolilor cu transmitere între animale sau insecte și oameni (denumite boli cu transmitere zoonotică și vectorială), precum rabia, boala Lyme, virusul West Nile, antrax și Ebola, printre altele. Se poate observa și în privința amenințării din ce în ce mai mare reprezentată de rezistența la antimicrobiene (AMR – antimicrobial resistance), care apare atunci când bacteriile și virusurile suferă mutații care determină pierderea eficacității medicamentelor (antimicrobiene) folosite pentru a trata infecțiile. Aceeași perspectivă este și pentru animalele de la care se obțin produse alimentare, bolile acestora punând în pericol securitatea alimentară globală.

Pornind de la creșterea vulnerabilității la astfel de noi provocări de sănătate, a apărut perspectiva de tip „O singură sănătate”, o abordare integrată care vizează sănătatea umană, a animalelor și a mediului în beneficiul tuturor.

Ce este abordarea de tip „O singură sănătate”?

„O singură sănătate” este o abordare colaborativă multidisciplinară, care operează la nivel local, regional, național și global, pentru a preveni, detecta și răspunde la problemele de sănătate în interacțiunile dintre oameni, animale și mediu.

În implementarea acestei abordări, este necesară colaborarea între medici, medici veterinari, asistente medicale, alți profesioniști din domeniul sănătății, epidemiologi, agricultori, ecologiști, biologi experți în faună și experți în domeniul industriei, precum și factori de decizie, comunități și chiar proprietari de animale de companie.

„Nicio persoană, organizație sau sector nu poate aborda individual aceste probleme. Este nevoie de muncă în echipă pentru a identifica și răspunde la provocările din ce în ce mai mari din domeniul sănătății”, afirmă KJ Varma, licențiat, masterand și doctor în Științe medicale, vicepreședinte senior, cercetare și dezvoltare, în cadrul MSD Animal Health.

Dar ce a determinat apariția acestor amenințări din ce în ce mai mari la adresa sănătății populației?

Promovarea schimbării

Societatea a trecut prin schimbări majore în ultimul secol. Deși tehnologia, mobilitatea crescută, industrializarea, urbanizarea și globalizarea au adus diferite progrese în privința sănătății oamenilor, a animalelor și a mediului, tot ele ne-au făcut mai vulnerabili la noile provocări de sănătate.

De exemplu, conform Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, bolile cu transmitere zoonotică sunt foarte frecvente în Statele Unite și în întreaga lume. Oamenii de știință estimează că peste 60% dintre bolile infecțioase cunoscute la oameni se pot transmite de la animale, iar 75% dintre bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Aceste boli se pot transmite în mai multe moduri, inclusiv prin contact direct sau indirect, prin vectori, prin alimente sau prin apă. În realitate, agenții patogeni cu transmitere prin alimente cauzează milioane de cazuri de boli sporadice și complicații cronice, precum și focare mari și dificil de controlat în multe țări și între țări.

În plus, expunerea crescută la noi virusuri/bacterii, combinată cu utilizarea excesivă și/sau incorectă a medicamentelor, are ca efect o creștere a rezistenței la antimicrobiene, generând aproximativ 700 000 de decese în fiecare an.

Trei factori principali alimentează aceste amenințări pentru sănătatea populației, crescând probabilitatea și viteza de răspândire a bolilor. Aceștia sunt:

Schimbările climatice și ale modului de utilizare a terenurilor

Defrișările și alte perturbări ale condițiilor de mediu pot oferi noi oportunități pentru apariția bolilor

Creșterea exponențială a populației și expansiunea în zone anterior nelocuite

Un număr mai mare de persoane au o legătură strânsă cu animalele lor de companie, iar în unele cazuri cu animale sălbatice

Mobilitate internațională crescută

Oamenii, animalele și produsele de origine animală se mișcă mai frecvent, mai ușor și pe distanțe mai mari decât oricând

Angajamentul nostru față de abordarea de tip „O singură sănătate”

Având o expertiză amplă atât în domeniul sănătății umane, cât și în cel al sănătății animalelor și un angajament față de mediul în care trăim împreună, compania noastră se află într-o bună poziție pentru a fi un lider în ceea ce privește abordarea de tip „O singură sănătate”.

„Suntem conștienți că problemele – cum ar fi bolile zoonotice și infecțioase și siguranța și securitatea alimentară – sunt interdependente”, declară Varma. „Echipele noastre Animal Health și Human Health vor continua să colaboreze pentru a descoperi și dezvolta soluții de prevenție pentru bolile existente și emergente la animale și oameni.”

Abordarea noastră „O singură sănătate” se concentrează pe multe domenii, inclusiv:

icon
Prevenirea bolilor

Continuăm să ne concentrăm pe descoperirea și dezvoltarea de vaccinuri și tehnologii care să contribuie la prevenirea bolilor umane și ale animalelor.

icon
Supraveghere și monitorizare

Ne angajăm să sprijinim și să participăm la sistemele de monitorizare prin supraveghere cu fundamente științifice pentru a înțelege, urmări și anticipa mai bine problemele legate de sănătate.

icon
Respect pentru mediul în care trăim

Sprijinim programe internaționale și naționale fundamentate pe știință, de protecție a mediului, pentru a aborda provocările la adresa sănătății mediului.

icon
Inovare

Laboratoarele noastre de cercetare în domeniul sănătății umane și animale colaborează la cercetarea antimicrobiană și a vaccinurilor pe mai multe planuri, inclusiv prin schimbul care să o faciliteze, expertiză și prin evaluarea oportunităților externe. De asemenea, investim în și dezvoltăm tehnologii de predicție, monitorizare și diagnosticare pentru a ajuta fermierii să evalueze starea de sănătate a unui animal bazându-se pe date și să optimizeze sănătatea și bunăstarea animalelor lor.

icon
Gestionarea medicamentelor esențiale

Ne-am asumat un rol de lider în abordarea rezistenței la antimicrobiene, nu numai prin descoperirea și dezvoltarea de medicamente și vaccinuri pentru tratarea și prevenirea bolilor infecțioase la oameni și animale, dar și prin sprijinirea utilizării responsabile a acestor produse.

icon
Securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu alimente

Continuăm să lucrăm la dezvoltarea de vaccinuri și alte instrumente pentru prevenirea bolilor la animale în vederea susținerii aprovizionării cu alimente sigure, nutritive și sustenabile și am implementat inițiative de supraveghere pentru a permite stabilirea mai exactă a profilurilor de risc, depistarea precoce a bolilor și luarea deciziilor individualizate privind diagnosticul/tratamentul la animale.

Munca noastră continuă

„Este necesară o mai bună colaborare interdisciplinară în cercetare pentru a înțelege cum și unde comportamentul uman și animal, factorii geospațiali, evoluția agenților patogeni și schimbările climatice contribuie la răspândirea infecțiilor de la animale la om”, spune Julie Gerberding, medic și masterand în sănătate publică, directorul diviziei pentru pacienți și vicepreședinte executiv, sănătatea populației și sustenabilitate. „Înțelegem și activăm într-un mediu în care inovația, descoperirea și cunoștințele sunt împărtășite pentru a aduce beneficii atât sănătății umane, cât și sănătății animale și tratăm foarte serios rolul nostru în administrarea acestora”.

Munca în echipă este esențială pentru a face față acestor provocări de sănătate globale; abordarea de tip „O singură sănătate” este acum mai importantă ca oricând.

RO-NON-00911 / 11 2023, EXP 11 2025

Next